Barion Pixel Hozd el otthonodba a nyarat egy isteni kenyérlángossal! – Coloré

Hozd el otthonodba a nyarat egy isteni kenyérlángossal!

2023. 03. 05.

Bár a nyárhoz az olajban sült lángos tartozik hozzá, ezzel a kenyérlángossal is átélhetjük a strandélményt, ráadásul rendkívül tartalmas, úgyhogy ha ilyet készítünk, vacsora már biztos nem kell!

A kenyérlángosnak több elnevezése van, így ismerhetjük langalló vagy töki pompos néven is. Nem véletlen a lángos elnevezés sem, ugyanis nemcsak hozzávalóiban hasonlít a strandok sztárjához, hanem elkészítésében is. Mégis sokkal tartalmasabb ételről van szó, ami kellemes átmenet a pizza és az olajos lángos között, így azoknak is kiváló, akik epeproblémákkal küzdenek.

Hozzávalók:

  • 150 gramm liszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 140-150 ml langyos víz
  • 5 gramm friss élesztő
  • 1 evőkanál zsír (sertés- vagy libazsír)

A tetejére:

  • 200 ml tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kolbász
  • bacon
  • sajt
  • lilahagyma
  • snidling

Így készül a kenyérlángos egy főre:

Elsőként belemorzsolom az élesztőt a langyos vízbe, hozzáadom a cukrot és megvárom, míg nagyjából 10-15 perc alatt felfut az élesztő. A lisztféléket tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a középében mélyedést formázok, amibe beleöntöm az élesztős vizet és a felolvasztott zsírt.

Kézzel vagy robotgéppel 5-6 percig dagasztom a tésztát, lefedem folpackkal, és legalább 12 órára hűtőbe teszem.

Másnap, sütés előtt kiveszem a tésztát a hűtőből, enyhén átgyúrom és 15 percig szobahőmérsékleten hagyom. Ezután egy nagyobb tepsibe sütőpapírt vágok és kézzel ellapogatom rajta a tésztát. Ha ragadna, bekenem az ujjaimat olívaolajjal, hogy könnyebben tudjak bánni vele.

A légkeveréses sütőt 250 fokra melegítem. A tejfölt kikeverem egy kevés sóval és reszelt fokhagymával, majd átkenem vele a tészta tetejét. Vékonyra vágott kolbászkarikákat és csíkozott bacont teszek rá, a végén pedig reszelt sajttal bolondítom meg.

10-12 percig sütöm, majd a tetejére finomra vágott lilahagymát és snidlinget szórok.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita