Bár a nyárhoz az olajban sült lángos tartozik hozzá, ezzel a kenyérlángossal is átélhetjük a strandélményt, ráadásul rendkívül tartalmas, úgyhogy ha ilyet készítünk, vacsora már biztos nem kell!
A kenyérlángosnak több elnevezése van, így ismerhetjük langalló vagy töki pompos néven is. Nem véletlen a lángos elnevezés sem, ugyanis nemcsak hozzávalóiban hasonlít a strandok sztárjához, hanem elkészítésében is. Mégis sokkal tartalmasabb ételről van szó, ami kellemes átmenet a pizza és az olajos lángos között, így azoknak is kiváló, akik epeproblémákkal küzdenek.
Hozzávalók:
- 150 gramm liszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- fél kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 140-150 ml langyos víz
- 5 gramm friss élesztő
- 1 evőkanál zsír (sertés- vagy libazsír)
A tetejére:
- 200 ml tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kolbász
- bacon
- sajt
- lilahagyma
- snidling
Így készül a kenyérlángos egy főre:
Elsőként belemorzsolom az élesztőt a langyos vízbe, hozzáadom a cukrot és megvárom, míg nagyjából 10-15 perc alatt felfut az élesztő. A lisztféléket tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a középében mélyedést formázok, amibe beleöntöm az élesztős vizet és a felolvasztott zsírt.
Kézzel vagy robotgéppel 5-6 percig dagasztom a tésztát, lefedem folpackkal, és legalább 12 órára hűtőbe teszem.
Másnap, sütés előtt kiveszem a tésztát a hűtőből, enyhén átgyúrom és 15 percig szobahőmérsékleten hagyom. Ezután egy nagyobb tepsibe sütőpapírt vágok és kézzel ellapogatom rajta a tésztát. Ha ragadna, bekenem az ujjaimat olívaolajjal, hogy könnyebben tudjak bánni vele.
A légkeveréses sütőt 250 fokra melegítem. A tejfölt kikeverem egy kevés sóval és reszelt fokhagymával, majd átkenem vele a tészta tetejét. Vékonyra vágott kolbászkarikákat és csíkozott bacont teszek rá, a végén pedig reszelt sajttal bolondítom meg.
10-12 percig sütöm, majd a tetejére finomra vágott lilahagymát és snidlinget szórok.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita