Barion Pixel Isteni diós keksz vasárnap délutánra! – Coloré

Isteni diós keksz vasárnap délutánra!

2022. 10. 09.

Lassanként szezonja van a diónak, amit rengeteg finomsághoz fel lehet használni, többek között ehhez a diós kekszhez is, melyet a tésztában található karamella tesz különlegessé.

A diós keksz egy igazi klasszikus, ugyanis belekerül az egyik legértékesebb csonthéjasunk, a dió. A rendkívül finom dió gazdag A-, B-, és E-vitaminokban és omega-3 zsírsavakban is. Segít a koncentrációban, csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát, a leveléből készült tea pedig emésztési problémákra nyújt megoldást, de hajhullás ellen is hatásos ellenszer.

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 70+30 gramm dió
  • 100+20 gramm nádcukor
  • 100 gramm fehérliszt
  • 100 gramm puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • egy csipet só
  • 100 gramm 70%-os étcsokoládé

Így készül ez az ellenállhatatlan diós keksz:

A vajat egy robotgépben fehéredésig habosítom a kristályos nádcukorral, majd hozzáadom a csipet sót, a tojássárgáját és a finomra reszelt narancshéjat. Hozzáadom a lisztet és 70 gramm darált diót.

A 20 gramm cukrot egy lábasban karamellizálom egy teáskanál vízzel, és ráöntöm a maradék 30 gramm tört diót. Érdemes finomszemcséjű nádcukrot használni, mert a nagyobb szeművel nem érhetjük el a megfelelő karamell-hatást.

A diós keksz titka a benne rejlő karamella
A diós keksz titka a benne rejlő karamella / Kép forrása: Hadarik Rita

A karamellt összedolgozom a tésztakezdeménnyel, majd egy órára hűtőbe teszem. Ez idő elteltével 24 egyforma golyót formázok a tésztából. A golyókat ovális alakúra egyengetem, és egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.

A süteményeket egy vajazókés életlen felével hosszában két helyen benyomom. 160 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm őket.

Olyanok lesznek, mintha túlméretezett makadámdiók lennének. Tálalás előtt megolvasztom a csokoládét, és áthúzom vele a kekszeket.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita

/egeszseg/recept/isteni-dios-keksz-vasarnap-delutanra/