A húsvéti sütemények tárháza szinte végtelen, de ezzel a finom tojáslinzerrel minden elismerést megkaphatunk, amire sütemény miatt vártunk!
A kalács a leggyakoribb húsvéti sütemény, de leginkább reggelire vagy sonkához fogyasztjuk. Ez a tojáslinzer nassolni is kiváló, ráadásul az ebéd lezárást követő desszertté is könnyen válhat. Az alapot linzertészta adja, amibe ha úgy érezzük, bátran tehetünk diót, különösen azért, mert az eredeti linzertészta mandulalisztből készül!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- egy csipet só
- nagyjából 10 evőkanál baracklekvár (nem túl folyós, nem darabos)
Így készül ez a mutatós húsvéti sütemény:
A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverem, hozzáadom a tojássárgáját, és a kisebb darabokra vágott vajat. Nekiállok gyúrni addig, amíg össze nem áll. Ez a pont akkor jön el, amikor már kivágnám az egész tésztát a fenébe, de a végén tényleg összeáll! Ha képes vagyok ragadás nélkül egy nagy gombócba gyúrni a tésztát, folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem.
Ha letelt az idő, 180 fokra melegítem a sütőt, és lisztezett felületen nagyjából 4-5 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, majd tojás alakú kiszúrókkal kiszaggatom. (Nekem nem konkrétan kiszúró volt, hanem egy műanyag, szétnyitható tojás, de tökéletesen megfelelt a célnak). Minden második tojás alsó részébe egy kört szaggatok, nálam ez egy pezsgőtablettás dobozzal történt.
Ha megvannak, szépen egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, és előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 10 percet.
Akkor jó, ha keményre van sülve, de nem barnul meg!
Kiveszem, hagyom hűlni, és ha langyosra hűltek, lekvárral összeragasztok egy lyukas és nem lyukas tojáslinzert. Aznap még ropogós, úgyhogy egy zárható műanyag edénybe teszem őket, és másnapra isteni puha lesz.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea