Barion Pixel Húsvéti salátatorta – A franciasaláta új köntösben (Videóval!) – Coloré

Húsvéti salátatorta – A franciasaláta új köntösben (Videóval!)

2023. 04. 07.

A franciasaláta gyakori vendég a húsvéti asztalon. Gondoltad volna, hogy mutatós torta formájában is elkészíthető? Mutatjuk, hogyan!

A franciasaláta az 1920-as évek Magyarországán került be a köztudatba. Több összetevő is azonos az orosz hússalátáéval, így mára a két étel majdhogynem összeforrt. Az eredeti recept szerint volt benne zeller, petrezselyemgyökér, csirkehús, krumpli, uborka és alma, valamint majonéz, mustár, hagyma, kapribogyó, fehérbor és tejföl.

Azóta több zöldséggel, így kukoricával, borsóval és répával is kiegészült az étel, s mára minden családnak megvan a receptje. A mi verziónk is különbözhet hát a megszokottól, de megéri kipróbálni, mert tortaként elkészítve legalább olyan finom, mintha salátaként fogyasztanánk!

Hozzávalók:

  • 1 közepes krumpli
  • 5 dkg zöldborsó
  • 5 dkg kukorica
  • 1 db csemegeuborka
  • 3 tojás
  • 10 dkg párizsi
  • 1 alma
  • 130 gramm tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • 4-5 szelet kenyér (toast kenyérrel a legkönnyebb dolgozni)

A díszítéshez:

  • egy doboz krémsajt
  • 3 főtt tojás
  • egy kis darab nyers répa
  • pár szál snidling

Így készül a húsvéti franciasaláta tortaformában:

A krumplit egyben, héjastul megfőzöm. Ugyanígy teszek a tojásokkal is, és a borsót és a kukoricát is megfőzöm, némi sóval. Ha minden megfőtt, nekikezdek a saláta összeállításának! Egy nagyobb tálban jól összekeverem a tejfölt és a majonézt, és belekeverem a megpucolt és felkockázott főtt krumplit. Ezután mehet bele a megpucolt és felvágott tojás és alma, a borsó, a kukorica, a felvágott uborka és a párizsi. Alaposan összekeverem a hozzávalókat, és egy időre hűtőbe teszem, hogy az állaga kevésbé legyen folyós.

Egy közepes méretű lábast vagy tálat kibélelek folpackkal, majd az aljára rakok egy szelet kenyeret. Ha szabályos végeredményt szeretnénk, érdemes kirakózni, és méretre vágni a kenyeret, majd kitömködni a réseket. Egy kenyérrétegre mehet egy adag a salátából, majd újabb kenyér és újabb saláta. Ha végzek a rétegezéssel, pár órára ismét hűtőbe teszem a művemet, majd óvatosan egy tányérra borítom.

Ha ezzel megvagyok, sajtkrémmel szépen körbekenem a tortát úgy, hogy minél egyenletesebb legyen a krém. Ezután már csak a díszítés van hátra! A főtt tojásokból és a répából kedves csibéket csinálok, a piros paradicsommal díszítek, a snidlingeket a torta szélére rakosgatva pedig a friss füvet szimbolizálom.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea