Az angolszász kultúrkör halloweeni bulijai nálunk is egyre népszerűbbek. Gyors halloweeni receptjeink alapján készült tematikus rágcsálnivalók.
Az angolszász kultúrkörben október utolsó napja a Halloween, melynek egyes elemei, például a tökfaragás és a jelmezes bulik beférkőztek más országokba is. Az utóbbi évtizedben már itthon is egyre gyakrabban tartanak tematikus Halloween-partikat egyes szórakozóhelyek, és sok baráti társaság is összegyűlik ezen alkalomból egy kis bulizásra. Ha idén te vagy a házigazda, vagy szeretnél jó vendég lenni, és egy kis finomságot vinni a partira, akkor hoztunk pár félelmetes(en jó) receptötletet.
Pizzamúmiák
Mutatós és villámgyors, főleg akkor, ha nem szeretnénk tésztagyúrással pepecselni – ezek a mini múmiafejek többféleképpen elkészíthetőek. Szükség lesz hozzá egy alapra – ami lehet tenyérnyi adagokra nyújtott pizzatészta, vékonyra szeletelt bagett, esetleg tortilla – szószra, sajtra és olívabogyókra. Az általunk választott alapot megkenjük a paradicsomszósszal, ezután a reszelt sajtot a képen látható módon elrendezzük rajta, mintha csak a múmiát borító kötés lenne, és a felső részre két szelet olívabogyót teszünk szemek gyanánt. Az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és nagyjából tíz percre, közepes hőfokra betesszük a sütőbe sülni.
Pókhálós muffinok
Az édesszájúaknak kedvez ez a recept, aminek az alapja igazából bármilyen muffin lehet, amit csak megkívánunk, de a kakaóson mutat a legjobban a díszítés. Szóval készítsük el a süteményt, hagyjuk kihűlni, közben pedig állítsuk össze a krémet, amihez szükség lesz fehér és étcsokoládéra, habzsákra, és fogpiszkálóra. Első lépésben borítsuk be a muffin tetejét fehércsokival, hagyjuk dermedni egy kicsit, majd az étcsokis zsákkal rajzoljunk rá koncentrikus köröket, mérettől függően hármat-négyet. Ezután fogjuk a fogpiszkálót, és a körök közepétől kifelé haladva húzzunk egyenes vonalakat a muffin széle felé, ezzel imitálva a pókháló mintáját.
Hotdog ujjakból
Horrorfilmekbe is beillene ez a kreálmány, amit az ügyesebb kezűek élethűbbre is formálhatnak, de azoknak sem kell tőle tartaniuk, akik nem remekeltek rajzórán. A rémisztő hotdogokhoz ugyanazokat kell beszereznünk, mint amit egy átlagos hotdoghoz tennénk- virsli, kifli, ketchup, opcionálisan pirított hagyma is jöhet. Tegyünk fel egy lábasnyi vizet melegedni, és közben alkossuk meg az ujjakat. Ehhez a virsli egyik végéből vágjunk ki egy szeletet, aminek az alja egyenes, a teteje pedig íves, pont, mint a köröm. Utána az ujjperceket érzékeltetve metsszük be íves vonalakkal a virslit két helyen – nem nehéz, csak pillantsunk a kezünkre, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy hol kell a bemetszést megejteni. A forrásban lévő vízbe dobjuk bele a virsliket, és ha megfőttek, mehetnek is a ketchuppal már előzetesen kidekorált kiflikbe.
Krumplifejek (de nem az uraság)
Az emberi fejek zsugorításának hagyománya egyes amazóniai törzsektől ered, még jó, hogy nekünk nem kell ezt a rémisztő módszert használnunk az alábbi recepthez. Kell hozzá jó néhány közepes burgonya és étolaj vagy olívaolaj. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra, mossuk és törölgessük meg alaposan a krumplikat, majd pedig faragjuk ki az arcokat egy kés segítségével, a képen látható módon. Sorakoztassuk fel az elkészült fejeket egy sütőpapírral borított tepsire, arccal felfelé, és süssük őket 40-45 percig. Készíthetünk hozzájuk mártogatóst is, mondjuk avokádó, tejföl, fokhagyma és zöldfűszerek hozzáadásával, de a halloweeni hatás kedvéért egyszerűen ketchuppal is tálalhatjuk.
Egészséges rettegés
Ehhez aztán se sütni, se főzni nem kell, és azok is fogyaszthatják, akik nem szeretnék süteményekkel tömni a hasukat és egy egészséges verziót választanak a halloweeni menüből. A félbevágott banánokkal és csokoládészósszal (utóbbi legyen cukormentes, ha már egészségről beszélünk) remek szellemeket imitálhatunk, a mini tököket pedig mandarinok és zellerszár segítségével készíthetjük el.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix