Barion Pixel Madártej: a gyermekkor íze – Készítsd el te is ezt az isteni desszertet – Coloré

Madártej: a gyermekkor íze – Készítsd el te is ezt az isteni desszertet

2022. 08. 12.

A madártejre gondolva legtöbbünknek valamelyik nagymamánk jut eszébe, de ha mégsem így lenne, mindenképpen kellemes élmény: édes, sűrű lé, benne az úszkáló tojáshabok.

A madártej számunkra ismert formája leginkább Közép-Európában kedvelt édesség, de a franciáknál is van egy ehhez megszólalásig hasonló finomság. Ez ,,tojások a hóban” névre hallgat, és alapját már a 17. században papírra vetették, ám ekkor még sós vajat is használtak hozzá.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • fél vaníliarúd
  • egy kiskanál főzni való vaníliaízű pudingpor

Így készül a klasszikus madártej

Elsőként szétválasztom a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéket felverem, és ha már habos, de még nem kemény, hozzáadok két evőkanál cukrot, ezzel verem kemény habbá. Onnan tudom, hogy jó, hogy ha fejjel lefelé fordítom a tálat, a hab nem esik ki belőle.

9 deci tejet felteszek melegedni a maradék cukorral, és a vaníliarúdból kikapart magokkal. A Keveremkavarom azt javasolja, hogy ha vaníliarúd nem áll rendelkezésünkre, helyettesítsük egy-két csomag vaníliás cukorral.

Ha forr a tej – de nem bugyog és habzik – egy evőkanállal galuskákat szaggatok bele a tojáshabból. Nem érdemes túl sokat szaggatni egyszerre, mert nagyon megnőnek. Fél percig főzöm a habok egyik oldalát, majd megfordítom őket, és további fél percet hagyok nekik. Ha megfőttek, egy szűrőkanállal kiveszem, jól lecsepegtetem, és egy tálra szedem a habokat.

Ha szeretnénk odafigyelni a külcsínre, habzsákból is kinyomhatjuk a felvert tojásfehérjét a madártejhez
Ha szeretnénk odafigyelni a külcsínre, habzsákból is kinyomhatjuk a felvert tojásfehérjét a madártejhez / Kép forrása: Keveremkavarom

Ha az összes tojásfehérje megfőtt, a tojások sárgáját kikeverem a félretett tejjel és a pudingporral. A keveréket beleöntöm a forró tejbe úgy, hogy mielőtt elérné a lábas alját, már keverem is, hogy nehogy megfőjön a tojás! Nem kell forrnia a tejnek, elég ha melegszik. Ha a tojás szépen sárgára színezte a tejet, elzárom a lángot, visszateszem a habokat, megvárom, hogy kihűljön, majd hűtőbe teszem. Langyosan is jó, de hidegen a legjobb!

Szereted a krémes desszerteket?

A madártej rendkívül könnyű desszert. Ha nem szereted a tésztás édességeket, akkor ez a banános-túrós pohárkehely is biztosan ízleni fog! A banán és a kakaó kettősét a túró egészíti ki, mennyei hármast alakítva. Ennek is kell hűlnie a hűtőben, úgyhogy nyárra ideális hűsítő!