Barion Pixel Fügés-szardellás tészta – Nem csak ínyenceknek! – Coloré

Fügés-szardellás tészta – Nem csak ínyenceknek!

2023. 08. 06.

Az édes és a sós mindig is jó párosítás volt: ez egyesül most ebben a fügés-szardellás tésztában!

Ebben a fügés-szardellás tésztában több íz is találkozik: az olívabogyó, a fokhagyma, és persze a főszereplők, a füge és a szardella is! A füge a nyár végi időszak igazi sztárja, és érett állapotában mézédesen olvad el az ember szájában. Ez a gyümölcs rendkívül hasznos számunkra, ugyanis bővelkedik A-, B1- és B2-vitaminokban, valamint Omega-zsírsavakban is, ami különlegesen értékessé teszi.

A szardellát nem kifejezetten a húsa miatt használják, hanem azért, mert kiválóan lehet vele ízesíteni! Alapvetően sós íze van, és ehhez társul a jellegzetes, enyhén halas aroma, ami tökéletes kiegészítője a fügének.

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6 érett füge
  • 14 szem magozott fekete olajbogyó
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • csipet só
  • tört színes bors
  • friss oregánó

Így készül a fügés-szardellás tészta:

Egy nagyobb lábasban sós vizet felteszek melegedni, és ha forr, beleszórom a tésztát, és roppanósra, al dentére főzöm.

Míg készül, az olajat egy kisebb serpenyőben felhevítem, és 2-3 perc alatt megpirítom rajta a cikkekre vágott fügét, a végén pedig hozzáadom a reszelt fokhagymát, az olajbogyót és a finomra vágott szardellát. A végén a citrom reszelt héjával és pár csepp citromlével ízesítem. Enyhén sózom, de érdemes megkóstolni előtte, mert a szardella önmagában sós.

Ha készen vagyok, ízlés szerint színes tört borssal ízesítem, majd összeforgatom a tésztával. Ha összeállt az étek, meghintem friss oregánóval, és pár csepp olívaolajjal koronázom meg.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita