A puliszka édességek és főételek fontos kísérője lehet. Mi most előbbi verzióban használjuk fel, ahol nemcsak kísérő, hanem igazi főszereplő, amiben a szilva és a túró kíséri!
A puliszka igazi régi klasszikus. Egy időben a szegények eledele volt, hiszen a kukoricadara mindig rendelkezésre állt, csak meg kellett főzni. Laktató étek, így a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt megadta az energiát a nap első óráira.
A kukoricadarából főzött étel a 17. században jelent meg, s eredetileg hajdinából készült. A kukoricás verzió a 18. század elején került a köztudatba, s ma már a modern gasztronómia polentának hívja, hiszen az olaszoknál ugyanez az étel ezen a néven népszerű. Ma már korántsem csak tejjel fogyasztják, hanem köretként is vagy épp desszertként, mint ahogyan mi is készítettük!
Ne feledkezzünk el a szilváról sem, ami amellett, hogy kiváló hatással van az emésztésre, gazdag A-, B- és C-vitaminban, így az őszi időszakban kifejezetten hasznos, hiszen segíti az immunrendszerünket a különböző betegségek kivédésében, ráadásul a vérnyomás normalizálásában is mellettünk áll!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 10 dkg kukoricadara
- 200 ml tej
- 175 ml víz
- 60-70 g nádcukor
- 125 g krémes tehéntúró
- 50 dkg szilva
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy csipet őrölt rozmaring
- 1 kis doboz tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- vaj
Így készül az édes, túrós puliszka sült szilvával:
Elsőként megmosom a szilvákat, majd félbevágom és kimagozom őket. Egy tűzálló tálba rakosgatom a gyümölcsöket, megszórom őket a cukorral és egy csipet őrölt rozmaringgal, majd rálocsolom a balzsamecetet. 180 fokos sütőben 30 percig sütöm, vagy egy kicsit tovább, egészen addig, míg lekvárra emlékeztető állaga nem lesz.
A puliszkához felforralom a vizet a tejjel, sózom, majd mehet hozzá a cukor és a dara is! Folyamatosan kevergetem, és addig főzöm így, amíg a kukoricadara el nem válik az edény falától. Ha késznek érzem, belekeverem az áttört túrót is. Érdemes krémes állagú túrót használni, így lesz igazán lágy a puliszkánk!
Egy kisebb, magasabb falú sütőformát kivajazok és belesimítom a puliszkát. 180 fokos sütőbe teszem, majd 10 perc után kiveszem. Ugyanennyit hagyom hűlni, és csak ezután szeletelem fel.
Az édes, túrós puliszkát a sült szilvával és vaníliás cukorral kikevert tejföllel tálalom! Az ínyencek egy kis fahéjjal is ízesíthetik!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita