A lenmagnak számos pozitív hatása van, így nemcsak frissen sült péksütemények tetejére érdemes szórni, hanem tésztákban is kiváló alapanyag. Ez a lenmagos keksz édes és sós egyszerre, emellett pedig kifejezetten alakbarát!
A lenmagos keksz különlegesége, hogy a lenmag nem a tetejére van szórva, hanem a tésztába gyúrjuk bele, mégpedig őrölt állapotban. Ez egyáltalán nem befolyásolja a minőségét, sőt, hiszen így még jobban hasznosul szervezetünkben! B-vitamin tartalma vitathatatlan, és magnéziumban és foszforban is gazdag. E magféle harmada különböző növényi rostokból áll, melyek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Tökéletes megoldás magas koleszterinszint ellen, csökkenti a vérnyomást, jó hatással van az inzulinrezisztenciára és a cukorbetegségre, valamint a klimaxos tüneteket is elviselhetőbbé teszi.
Hozzávalók:
- 260 gramm liszt
- 140 gramm őrölt lenmagpehely
- 80 gramm eritrit
- 1 kávéskanál só
- fél evőkanál foszfátmentes sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
- 100 gramm vaj
- 60 ml olívaolaj
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Így készül ez az isteni, édes-sós lenmagos keksz:
Elsőként összekeverem a száraz elemeket, a lisztet, a lenmagpelyhet, a sót, az eritritet és a sütőport. Az egész tojást és egy tojássárgáját lazán felverem, hozzáreszelem a citromhéjat, a vanília kikapart belsejét (vagy a vaníliás cukrot) és az olajat. A szárazanyagokhoz dolgozom a vajat, majd mehet hozzá a tojásos keverék. Gyors mozdulatokkal vagy kézi robotgép spirálos karjával összedolgozom a tésztát. Bucit formázok belőle, majd hűtőbe teszem, és tíz percig bent hagyom. Ügyeljünk rá, hogy ennél több ne legyen, mert a lenmag miatt a tészta törékeny lesz, ha túl sokáig hűtjük!
A hűtőből kivéve két részre vágom a tésztát, és egyenként kinyújtom őket nagyjából 4 milliméter vastagra. Tetszőleges sütikiszúró-formával kekszeket formázok a tésztából, a nyesedéket újragyúrom, kinyújtom, majd ismét szaggatok.
A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom és 180 fokos sütőbe teszem. Légkeveréses fokozaton addig sütöm őket, míg el nem kezdenek enyhén barnulni; ez nagyjából 10-12 perc.
Ebből a mennyiségből sütiformától függően 40-50 darab kekszünk lesz.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita