A biscotti klasszikus olasz kekszféle, amit isteni csokoládéval dobtunk fel!
Minden Olaszország-rajongó hallott már a biscottiról, Európa csizmájának jellegzetes kekszféleségéről. A cantucci néven is ismert finomság alapját az eredeti recept szerint a mandula adja, s íze mellett formája teszi különlegessé.
Mivel sokáig eláll, a háborúk során is ezt vitték magukkal a katonák, manapság pedig nyaralásokra vagy hosszabb utakra ideális társ. Neve arra utal, hogy kétszer sül, és ez valóban így van, ugyanis a keksz-állagot csak a második sütésnél nyeri el!
Hozzávalók (egy csésze 300 ml!):
- fél csésze fehérliszt
- fél csésze teljes kiőrlésű liszt
- egyharmad csésze holland kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- negyed teáskanál só
- fél csésze melaszos nádcukor
- 2 közepes tojás
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 evőkanál friss reszelt gyömbér (elhagyható)
- negyed csésze olaj (akár kókuszolaj)
- 10 dkg pirított törökmogyoró
- 10 dkg étcsokoládé
Így készül a duplacsokis biscotti:
A liszteket, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverem. Egy másik tálban a cukrot kihabosítom a tojásokkal, majd hozzáadom az olajat, a vanília kikapart belsejét és a finomra reszelt gyömbért. A lisztes keveréket két részletben a cukros tojáshoz keverem, majd mehet hozzá a pirított mogyoró és a kisebb darabokra aprított csokoládé.
A masszát két részre osztom, és egy szilikonos sütőpapíron két, nagyjából 6 centi széles és 4 centi magas rudat formázok a kezemmel. A tésztarudakat a sütőpapírral együtt áthelyezem a sütőlemezre, majd 180 fokos sütőbe teszem, és légkeveréses fokozaton 20-22 percig sütöm.
Ez idő elteltével kiveszem, és még melegen felszeletem. Visszateszem őket a tepsire, de most úgy, mintha kekszek lennének, és további 10-12 percig sütöm őket.
A kész biscottikat hagyom kihűlni és lezárt dobozban vagy zacskóban tárolom. Sokáig eláll, így akár ajándékba is adható, de hirtelen vendégsereg érkezése esetén is kiváló segítség a bajban.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita