A datolyás sütőtökkrémleves az ősz egyik különlegessége lehet, hiszen az ízek találkozása nem mindennapi élményt jelent egy hűvös, őszi napon!
A datolyás sütőtökkrémleves már javában az őszi levesek sorát gyarapítja. Bár a datolya és a sütőtök is kapható az év során, színeiben az őszi ételek sorába illik, és ízével is megmelenget egy esős, hűvös estén.
Mindkét fő hozzávaló ideális finomság az őszi időszakban, hiszen számos vitamint vihetünk szervezetünkbe általuk! A datolya a B-vitamin mellett olyan ásványi anyagokkal rendelkezik, mint a foszfor, a kálium, a cink és a vas. Édes íze kiválóan kiegészíti a sütőtököt, ráadásul ezért nagy árat sem kell fizetnünk, hiszen természetes édesítőként funkcionál. A sütőtök is bővelkedik B-vitaminokban, de C- és E-vitamin is található benne, és a datolyában található ásványi anyagok mellett még Omega-3 zsírsavat is tartalmaz!
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 200 g sült sütőtök
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g nagyobb darabokra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 g magozott datolya
- só
- 500 ml zöldségalaplé (vagy ugyanennyi víz és egy leveskocka)
- 100 ml tejszín
- egy kevés friss snidling
- egy marék szezámmag vagy tökmag
Így készül a melengető datolyás sütőtökkrémleves:
Elsőként elkészítem a tököt: zöldséget félbevágom, kimagozom, és 3-4 nagyobb szeletre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket úgy, hogy a héjuk legyen a tepsin. Enyhén meglocsolom olívaolajjal, sózom, ízlés szerint borsozom, és 200 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt megsütöm.
Ha elkészült, kiveszem a sütőből és hagyom hűlni. Közben egy közepes méretű lábasban olajat hevítek, majd hozzáadom a megpucolt, apróra kockázott vöröshagymát. Mehet rá a kisebb darabokra vágott datolya, picit hevítem őket, hozzáöntöm az alaplevet, és fedő alatt elkezdem főzni a hozzávalókat. Míg ez történik, a sült tökből 20 dkg-t kisebb kockákra vágok (a maradékot jóízűen megeszem), a leveshez adom, és forrás után 5-10 percig főzöm. Ha elkészült, botmixerrel pépesítem a levest, és elkeverem benne a tejszínt. Tálalás előtt tökmagot vagy szezámmagot pirítok, és az apróra vágott snidling társaságában a levesre szórom.
Nyitókép forrása: Pixabay