A babos ételek rendkívül táplálóak, és nem érdemes kis adagot csinálni belőlük, úgyhogy ez a babgulyás bográcsban készítve ideális, ha vendégeket várunk az őszi hétvégék valamelyikére.
A babgulyás bográcsban ugyan tovább készül, mint a tűzhelyen, van egy különleges rituáléja: igazi társasági esemény tud lenni, amikor a barátokkal a bogrács mellett várjuk az étel elkészültét. Nem mindegy azonban, miben állunk neki, hiszen ahogy mindenből, bográcsból is többféle van: levesekhez a legideálisabb az úgynevezett bajai bogrács, hiszen felfelé szűkül, így a leves sokkal kevésbé fog elpárologni belőle, mint az alföldi bogrács esetében.
Hozzávalók egy nagyobb társaságnak:
- 40 dkg szárazbab
- 1,5 kg füstölt csülök
- 2 vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 kiskanál pirospaprika
- só
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- fél fej karalábé
- 4 liter víz
A galuskához:
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
Így készül a csülkös babgulyás bográcsban:
A főzést megelőző este beáztatom a babot. Ugyan az ember szívesen ücsörög a bogrács körül, nem érdemes a bab miatt 5-6 órásra tervezni a programot, jobb, ha beáztatjuk! A készítés napján a csülköt megtisztítom és tetszőleges méretű darabokra vágom.
A bogrács aljába öntöm az olajat, és üvegesre párolom benne a megtisztított, apróra kockázott hagymákat. Hozzáadom a csülköt megszórom pirospaprikával, gyorsan elkeverem, majd rögtön felöntöm a vízzel, és felforralom.
Ha forr, beleöntöm a leszűrt babot, feljebb emelem a bográcsot, és félig megfőzöm a hozzávalókat. Ha puhulnak, megsózom a levest, beleteszem a megtisztított, kockákra és karikákra vágott zöldségeket, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhul.
Közben a tojásból és a lisztből egy-két evőkanál víz hozzáadásával galuskát készítek, és amikor minden megpuhult, beleszaggatom a levesbe. Csipetkét is lehet készíteni: ehhez lemérem a tojás súlyát, és kétszeres mennyiségű lisztet adok hozzá. Összegyúrom, fél órára zacskóba teszem, majd lehet is csipkedni. Kiváló családi program!
Ha a tésztafélék feljönnek a víz tetejére még 5 percig főzöm a levest, majd tálalom.
A Mesterszakács oldalán egy hagyományos, tűzhelyen készülő variációt olvashatsz!
Nyitókép forrása: Mesterszakács