Előfordulhatnak olyan napok, amikor csillapíthatatlan éhség tör rád este, de nem szívesen ennéd degeszre magad. Próbáld ki a csicseriborsót!
Jó hír, hogy bármikor végrehajthatunk apró változtatásokat az étrendünkben (adott esetben a vacsoránkon), amelyek segítségével laktatóbbá tehetjük a fogásokat anélkül, hogy a kalóriák számát drasztikusan megemelnék.
Miért egészséges a csicseriborsó?
A rostok elengedhetetlenek a szervezet normál működéséhez, viszont a diéta és az egészséges élet szempontjából érdemesebb friss, vitaminokban és értékes tápanyagokban gazdag táplálékokból fedezni a napi rostbevitelt, mert például az oly népszerű gabona- és kukoricapelyhek nagy mennyiségű tartósítószert és hozzáadott cukrot tartalmaznak. A természetes rostok azonban nem csupán béltisztító hatásúak, de az emészthetetlen növényi részeik nem tartalmaznak felesleges plusz kalóriákat. Az ételekkel bevitt vízben azonban megdagadnak, így laktatóvá teszik a fogásokat. 250 gramm csicseriborsó például 8 gramm rostot tartalmaz, emellett az izmok épüléséhez szükséges fehérjével és fontos omega-3 és -6 zsírsavakkal is ellátja a szervezetet.
Fűszeres csirke csicseriborsóval
Felejtsük el a csirke-rizs kombót, ez a vacsoraötlet annál sokkal izgalmasabb, ráadásul 15 perc alatt elkészül. Plusz, ha legközelebb marad valami után egy kis csirkemell, már tudni fogjuk, mihez használjuk fel.
Hozzávalók 2 személyre:
- 400 gramm kockákra vágott csirkemell (kicsontozva, lebőrözve)
- 1 konzerv csicseriborsó, megmosva, lecsepegtetve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- 2 szál metélőhagyma, vékonyra vágva
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 teáskanál őrölt piros paprika vagy chilipaprika-pehely
- 1 teáskanál őrölt
Vágjuk fel a csirkemellet, majd egy serpenyőben, közepes hőfokon pirítsuk meg az olívaolajon, adjuk hozzá a piros paprikát, a borsot és egy csipet sót, és keverjük, amíg az ízek összeérnek. Fedő alatt készítsük tovább három-négy percig, vagy addig, hogy a csirke húsa ne legyen rózsaszínű. Öntsük hozzá a csicseriborsót, és keverjük további három-négy percig. Jöhet a fokhagyma, majd újabb, ezúttal egy-két perces keverés. Utolsóként szórjuk meg a metélőhagymával, és keverjük két percig, vagy amíg úgy nem látjuk, hogy elkészült a hús. Húzzuk le a serpenyőt a tűzhelyről, locsoljuk meg citromlével, majd szórjuk a tetejére a petrezselymet. A vacsorát fogyaszthatjuk akár önmagában, de paradicsomsalátával, tzatzikivel és humusszal is isteni.
Spanyol csicseriborsó-leves
Ezt a vacsorát kivételesen célszerű száraz csicseriborsóval készíteni, a leves ínycsiklandót ízét ugyanis az összetevők minősége garantálja.
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 225 gramm száraz csicseriborsó
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 maréknyi friss menta szárak nélkül
- 1 kis markényi friss petrezselyem, szintén szárak nélkül
- 6 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, őrölt fekete bors
- 2 nagy szelet kenyér, kockára vágva (opcionális)
Bő vízbe áztassuk be egy éjszakára a csicseriborsót, majd csepegtessük le, öntsük egy nagy serpenyőbe, öntsünk hozzá friss vizet, és másfél órán át főzzük, amíg jó puha lesz. (A főzési idő változó lehet, ezért addig főzzük, amíg a borsószemet az ujjunkkal is össze tudjuk nyomni.) Ezután szűrjük le a levét, és tegyük félre a főzővizet. Turmixoljuk simára a csicseriborsót 850 ml főzőlével (pótoljuk vízzel, ha szükséges), a fokhagymával, a petrezselyemmel és az olívaolaj felével. Ízesítsük sóval, – lehetőség szerint frissen őrölt – fekete borssal, és lassú tűzön melegítsük újra. Eközben a megmaradt olajon pirítsuk aranybarnára a kenyérkockákat, ha azzal szeretnénk tálalni. (Az elkészült krutonokat helyezzük külön edénybe, hogy evés előtt közvetlenül hozzáadhassuk a leveshez.)
Csicseriborsó paradicsommal és zöldpaprikával
Egyszerű és finom vacsoraötlet, amit fogyaszthatunk zöldsalátával és/vagy jó minőségű kenyérrel, hidegen vagy melegen. Hidegen tálalva még pluszban dob az ízén, ha néhány szem fekete olívabogyót és egy kis olívaolajat is adunk hozzá.
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 800 gramm konzerv csicseriborsó (vagy 200 gramm száraz csicseriborsó)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 zöldpaprika
- 400 gramm darabolt konzervparadicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1/2 teáskanál chilipor
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 csipet cukor (opcionális)
- 2 evőkanál friss, aprított petrezselyem a tálaláshoz
Ha száraz csicseriborsóval dolgozunk, akkor áztassuk be, és főzzük meg a fent leírt módon, majd csepegtessük le. Amennyiben pedig konzervessel, akkor öblítsük át. A vöröshagymát hámozzuk meg, szeleteljük fel, a fokhagymát pedig zúzzuk össze, majd körülbelül 10 perc alatt lassú tűzön pirítsuk halványbarnára. A zöldpaprikát vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, csíkozzuk fel, adjuk hozzá a hagymához, és hirtelen süssük nagyjából öt percig. Keverjük hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét és a chiliport, majd lassú tűzön főzzük további 10 percig. Most keverjük hozzá a csicseriborsót is, és lassú tűzön melegítsük át az ételt. Utolsó lépésben ízesítsük sóval, borssal, esetleg egy csipet cukorral. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix