Barion Pixel Céklás gravlax – Csodás fogás, különleges ízvilággal – Coloré

Céklás gravlax – Csodás fogás, különleges ízvilággal

2024. 03. 17.

A gravlax, nem más, mint marinált lazac, aminek története igencsak régre nyúlik vissza!

A gravlax akár egy hashajtó neve is lehetne, ám koránt sincs így, ugyanis ez egy halból készülő étel. Már a középkor óta készítik, s nevét az akkori elkészítési módról kapta. A grav ugyanis homokban eltemetett dolgot jelöl, míg a lax maga a lazac. Akkoriban ugyanis a homokban pihentetve érlelték meg a lazacot, s ezáltal valamelyest tartósították is.

Manapság előételként szolgál: nagyon finom akár magában is, de kenyérkarikákon, különböző mártásokkal vagy krémekkel is rendkívül különleges fogás.

A gravlaxot akár pisztrángból vagy fogasból is készíthetjük. Számoljunk vele, hogy legalább két napig készül, ezért ha vendégeket várunk, időben álljunk neki!

Hozzávalók:

  • 40 dkg lazacfilé
  • 3 evőkanál só
  • 3 evőkanál finomszemű nádcukor
  • 10 dkg nyers cékla
  • 10 dkg fekete retek
  • fél csokor friss kapor

Így készül a Skandináv pácolt lazac, a gravlax:

Elsőként meghámozom a céklát és a retket, és finomra reszelem. A sót összekeverem a cukorral. A lazac bőrét leszedem. (Ez opcionális, mert a bőrével együtt pácolt lazac tovább eláll, így ízlés kérdése, hogy eltávolítjuk-e a bőrt). A halban lévő szálkákat csipesz segítségével eltávolítom, és kezdődhet is a pácolás!

Egy üvegtál aljára kerül a zöldséges keverék fele (műanyag is lehet, de ezt befogja a cékla), és mehet rá a kapor fele is. Erre szórom a sós-cukros keverék felét, és erre kerül a hal. A hal tetejére szórom a kapor másik felét, illetve a sós-cukros keverék és a reszelt zöldségek maradékát.

Folpackot teszek a felső réteg tetejére, erre kerül egy nehezék, hogy jól összeérjenek az ízek, végül pedig a doboz teteje.

A gravlax eredetileg homokban érlelt lazac volt, ám ma már szerencsére a hűtőszekrény is elegendő ahhoz, hogy színekben és ízekben gazdag finomság kerüljön az asztalra / Kép forrása: Wiktory / Getty Images
A gravlax eredetileg homokban érlelt lazac volt, ám ma már szerencsére a hűtőszekrény is elegendő ahhoz, hogy színekben és ízekben gazdag finomság kerüljön az asztalra / Kép forrása: Wiktory / Getty Images

Hűtőbe teszem, és legalább kettő, de inkább három-négy napig érlelem a pácban. Ebben a pár napban az ízek és a színek átjárják a húst.

Tálaláskor vékonyra szeletelem a halat, és akár magában, akár kis falatkákon tálalva fogyasztom, de sushiba is kiváló! Ízlés szerint ízesíthető citromlével is, pikánssá téve a bő ízekben fürdő halat.

Nyitókép forrása: Getty Images