A birsalma az őszi szezon egyik legkedveltebb gyümölcse: amellett, hogy tele van vitaminnal és segíti az emésztést, számtalan étel készíthető belőle, melyek egyike a birsalma kocsonya.
Hozzávalók:
- 6-8 birsalma
- cukor
- víz
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A birsalmákat megmosom, meghámozom, magházukat kivágom. Kissé felkockázom őket, nagy lábasba teszem, és annyi vizet öntök rá, ami éppen ellepi. Puhára főzöm a gyümölcsöket, leszűröm őket, majd hagyom, hogy alaposan kicsepegjenek. Átnyomkodom őket a szűrőn, hogy minden nedvesség kijöjjön belőlük – az sem baj, ha gyümölcshús is megy a lébe.
A lé súlyát lemérem, és annyi kristálycukrot teszek bele, amennyit a lé nyom. Egy citrom kifacsart levével ízesítem, és alacsony lángon sűrűre forralom.
Ha elég sűrűnek találom, kocsonyapróbát tartok: egy teáskanálnyi mennyiséget hideg tányérra teszek, és ha azonnal megdermed, késznek nyilvánítom a kocsonyámat. Ekkor üvegekbe töltöm, és dunsztban hagyom kihűlni, vagy zománcos sütőlapra öntöm.
Miután megdermedt, késsel, vagy sütikiszúró-formákkal felvágom, és porcukorba forgatva tálalom.
Tipp:
Ideális kísérő sajttálak vagy húsok mellé, de süteménybe is bátran használható.