Sokan csak ketchuppel keverik el a megfőtt darált húst, így készítve a bolognainak vélt ételt, ám az igazi bolognai spagetti sokkal több ennél! Most megmutatjuk, hogyan készül.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 cikk zeller
- 10-12 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 60 dkg sovány darált sertéshús (marha is használható, de több főzési idővel kell számolnunk)
- 8 evőkanál sűrített paradicsom
- só
- őrölt fekete bors
- kakukkfű
- rozmaring
- 1 dl száraz vörösbor
- 40-50 dkg spagetti
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg reszelt sajt
Így készül a bolognai spagetti:
A hagymát megpucolom, végeit levágom, és finomra aprítom. A sárgarépát és a zellert nagyjából egy centis kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, és az olajon kisütöm.
Ha már nagyjából megsült, hozzáadom a hagymát is, picit párolom, majd a hús és a zöldségek hozzáadásával pirongatom tovább. 6-8 perc gyakori kevergetés után a húsnak már fehérnek kell lennie. Ekkor mehet bele a paradicsompüré, majd nagyjából 2,5 dl víz. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel és a rozmaringgal, majd hozzáöntöm a bort, és fedő alatt nagyjából 15 percig párolom. A Keveremkavarom receptoldal egy kávéskanál cukrot is javasol hozzá, hogy jobban kijöjjenek az ízek.
A spagettit enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, és összekeverem az olajjal, hogy ne ragadjon össze.
Tálaláskor a tányérokba szedek a tésztából, majd meglocsolom a paradicsomos, húsos raguval, végül bőséges reszelt sajttal fogyasztom. Ha úgy ennénk, ahogy egy igazi bolognai fogyasztja, parmezán sajtot használjunk!