Szuper ízek minimális munkával – bemutatom az ideális őszi süteményt, aminek eddig mindenki elkérte a receptjét. Ráadásul gluténmentes! Nem tudom megunni, pedig nem vagyok édesszájú.
De ebben a süteményben pont az a jó, hogy alapból csak egy kicsit édes. Az ízét főleg a bele kerülő gyümölcs adja, amit a vaj, a barnacukor és a rizsliszt keverékéből összesült ropogós morzsa emel ki még jobban.
A recept a II. világháború alatt indult hódító útjára Angliában, amikor alapanyagok híján ezzel helyettesítették a hagyományos pitét. Gyorsan népszerű lett, ami nem is csoda, hiszen finom, szinte a végtelenségig variálható, és nagyon egyszerű.
Hagyományosan almából, őszibarackból, erdei gyümölcsökből, szilvából vagy rebarbarából készítik. Én az elmúlt évek kísérletezései során arra jutottam, hogy három gyümölcs van, amivel „bomba” eredményt érhetünk el: a meggy, a sárgabarack és a szilva.
Hogyan készül?
A hozzávalók listáját az előbb nagyjából felsoroltam, és ígérem, a süti elkészítése sem lesz sokkal bonyolultabb. Csak a pontosság kedvéért leírom, mire lesz szükséged:
Hozzávalók
(egy 28 cm átmérőjű, kör alakú sütőformához)
- 80 dkg gyümölcs
- 100 gramm rizsliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt)
- 50-70 gramm vaj
- 3-4 evőkanál (lehetőleg barna) cukor
- egy csipet só
Elkészítés
A szilvákat félbevágva és kimagozva a tál aljára terítem (tetőcserépszerűen fedhetik is egymást, ha csak úgy férnek el). A rizslisztet, a cukrot és a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal összemorzsolom – nedves homok-állagot kell kapnod. Ezt szórd rá a gyümölcsre, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. Addigra a szilvák meglágyulnak és sokkal intenzívebb lesz az ízük, a morzsa pedig ropogóssá változik.
Variációk
Ha szeretitek, a szilvát szórd meg fahéjjal, a lisztet pedig diódarabokkal, vagy egyéb olajos magvakkal turbózhatod fel. Ha rizsliszt éppen nincs otthon, válassz másik gluténmentes lisztet – zablisztet, gesztenyelisztet, vagy akár kókuszlisztet. Természetesen a gyümölcsök közül is szinte bármelyiket használhatod, sőt akár keverheted is őket. Ízesítésre használhatsz citromhéjat, vaníliát, gyömbért, szerecsendiót, kardamomot, szegfűszeget, ánizst. A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.
Kísérletezz bátran, ezt nem tudod elrontani!
Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix