Barion Pixel Amit nem lehet abbahagyni: szilvás morzsasüti – Coloré

Amit nem lehet abbahagyni: szilvás morzsasüti

2021. 09. 18.

Szuper ízek minimális munkával – bemutatom az ideális őszi süteményt, aminek eddig mindenki elkérte a receptjét. Ráadásul gluténmentes! Nem tudom megunni, pedig nem vagyok édesszájú.

De ebben a süteményben pont az a jó, hogy alapból csak egy kicsit édes. Az ízét főleg a bele kerülő gyümölcs adja, amit a vaj, a barnacukor és a rizsliszt keverékéből összesült ropogós morzsa emel ki még jobban.

A recept a II. világháború alatt indult hódító útjára Angliában, amikor alapanyagok híján ezzel helyettesítették a hagyományos pitét. Gyorsan népszerű lett, ami nem is csoda, hiszen finom, szinte a végtelenségig variálható, és nagyon egyszerű.

En Kepem
Egyszerű, finom, egészséges / Fotó: Vámos Éva

Hagyományosan almából, őszibarackból, erdei gyümölcsökből, szilvából vagy rebarbarából készítik. Én az elmúlt évek kísérletezései során arra jutottam, hogy három gyümölcs van, amivel „bomba” eredményt érhetünk el: a meggy, a sárgabarack és a szilva.

Hogyan készül?

A hozzávalók listáját az előbb nagyjából felsoroltam, és ígérem, a süti elkészítése sem lesz sokkal bonyolultabb. Csak a pontosság kedvéért leírom, mire lesz szükséged:

Hozzávalók

(egy 28 cm átmérőjű, kör alakú sütőformához)

  • 80 dkg gyümölcs
  • 100 gramm rizsliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt)
  • 50-70 gramm vaj
  • 3-4 evőkanál (lehetőleg barna) cukor
  • egy csipet só

Elkészítés

A szilvákat félbevágva és kimagozva a tál aljára terítem (tetőcserépszerűen fedhetik is egymást, ha csak úgy férnek el). A rizslisztet, a cukrot és a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal összemorzsolom – nedves homok-állagot kell kapnod. Ezt szórd rá a gyümölcsre, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. Addigra a szilvák meglágyulnak és sokkal intenzívebb lesz az ízük, a morzsa pedig ropogóssá változik.

Suti Eva
Ez a süti szépségdíjra nem pályázhat egyedül / Fotó: Vámos Éva

Variációk

Ha szeretitek, a szilvát szórd meg fahéjjal, a lisztet pedig diódarabokkal, vagy egyéb olajos magvakkal turbózhatod fel. Ha rizsliszt éppen nincs otthon, válassz másik gluténmentes lisztet – zablisztet, gesztenyelisztet, vagy akár kókuszlisztet. Természetesen a gyümölcsök közül is szinte bármelyiket használhatod, sőt akár keverheted is őket. Ízesítésre használhatsz citromhéjat, vaníliát, gyömbért, szerecsendiót, kardamomot, szegfűszeget, ánizst. A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.

Kísérletezz bátran, ezt nem tudod elrontani!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix