A kalács a húsvéti asztal egyik éke, melyről nemcsak édes íze, hanem szépsége is gondoskodik. Ez a tökmagos kalácskoszorú is dísze lehet az asztalnak, és még a diétázók is megengedhetnek maguknak belőle pár szelettel!
A kalács egyik formája a kalácskoszorú, amely készülhet sima vagy kakaós tésztával is. Ez a sütemény régebben ugyanazokból a hozzávalókból készült, mint a kenyér, csupán a formáján változtattak. Mivel általában ünnepi időszakban készítették, fontos volt, hogy a hagyományos kenyér is ünnepélyesebb, szebb legyen. Ma már valamelyest megváltozott a hozzávalók listája, ugyanis tejjel lazítanak a tésztán, és tojást is tesznek bele. A kalács a húsvéti ünnepkör hagyományos étele, olyannyira, hogy sokáig még a templomban is felszentelték – olykor a sonkával együtt.
Az alábbi verzió hozzávalói valamelyest eltérnek a megszokottól, ezáltal diéta alatt is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 10 dkg Graham-liszt
- 40 dkg fehérliszt
- 5 dkg finomszemű nádcukor
- egy csipet só
- fél kávéskanál vaníliaőrlemény
- egy fél, kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 2+1 közepes tojás
- 20 gramm friss élesztő
- 3 evőkanál tökmagliszt
Így készül a csodaszép tökmagos kalácskoszorú:
Elsőként langyosra melegítem a tejet, hozzáteszek egy teáskanál cukrot és az élesztőt, és meleg helyen hagyom felfutni. A lisztet összekeverem egy csipet sóval, a cukorral, a vaníliával és a citrom reszelt héjával, majd ennek a közepébe öntöm a felfuttatott élesztőt. Hozzáteszek két felvert tojást, majd a vajat felolvasztom, és ez is mehet a lisztes keverékhez. Elsőként egy fakanál segítségével kezdem el összedolgozni a tésztát, majd kézzel vagy dagasztógéppel folytatom. Addig dagasztom, míg a tészta el nem válik az edény falától – ez nagyjából öt-hat perc. Ha megvagyok, konyharuhával letakarom és egy órán át hagyom kelni a kalácsot.
Ha szépen megkelt, egy enyhén lisztezett sütőpapíron nagyjából egy centi vastagra nyújtom a tésztát úgy, hogy téglalap alakú legyen. A harmadik tojás fehérjét elválasztom a sárgájától, majd a fehérjét lazán felverem, és átkenem vele a tésztalapot. Erre egyenletesen rászórom a tökmaglisztet, majd a papír segítségével szorosan feltekerem a tésztát. Egy rudat fogok kapni, aminek a széleit jól összecsípem, hogy egyben maradjanak.
A rúd tetejét vékony csíkokban bevagdosom, ezáltal nemcsak a gőz tud távozni, hanem rusztikusabb hatást is kelt a kész kalács. Ha megvagyok, csavarok párat a tésztarúdon, majd kör alakúra formázom a sütőpapíron, és ezzel együtt teszem át a tepsire.
A maradék tojássárgáját egy kevés vízzel kikeverem, és átkenem vele a tésztát. Ha szeretnénk rá magokat szórni, itt a remek alkalom: lehet apróbb szemű zabpehely vagy akár durvára tört csonthéjasok is.
A tepsit 30-40 fokra előmelegített sütőbe teszem, és duplájára kelesztem a kalácsot. Hogy ne kezdjen el sülni, érdemes nyitva hagyni a sütő ajtaját, míg a kalács bent pihen.
Ha szép magas lett a kalácskoszorú 180 fokra emelem a hőmérsékletet, és 30-35 percig sütöm a tésztát.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a kalács belseje is megsült-e, és ha készen van kiveszem, hagyom hűlni és már fogyasztható is!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita