Barion Pixel 5 isteni palacsinta töltelék a kakaón túl – Coloré

5 isteni palacsinta töltelék a kakaón túl

2022. 11. 13.

A palacsinta olyan, mint a csokoládé Gombóc Artúrnak: számos verzióban szeretjük. Szeretjük a túrós palacsintát, a lekváros palacsintát, a kakaós palacsintát, a Nutellás palacsintát, a mákos palacsintát és… van még ezeken kívül palacsinta töltelék? Naná, hogy van!

A palacsinta töltelék triumvirátusa általában a lekváros, krémtúrós és a kakaós. Annak ellenére azonban, hogy ezek a legnépszerűbbek, van még variáció bőven, és amíg áll a palacsintatészta a sütésre várva, el is készíthetjük őket!

A teljesen kezdőknek álljon itt egy palacsinta recept, ami abban különbözik a többitől, hogy egyáltalán nem büdösíti be a konyhát, és még szódavíz sem kell hozzá!

Hozzávalók:

  • 125 gramm liszt
  • 2 tojás
  • két zacskó vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 300 gramm hideg tej
  • 50 gramm olvasztott vaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom, ízesítem egy csipet sóval, majd beleszórom a két zacskó vaníliás cukrot. Összekeverem, majd mehet bele a két tojás, a tej és a felolvasztott vaj is. Alaposan összekeverem a hozzávalókat úgy, hogy a liszt ne legyen csomós, majd letakarom, és legalább egy órára hűtőbe teszem. Ez a része elkerülhetetlen, ugyanis a vajnak valamelyest össze kell állnia ahhoz, hogy a sütésnél ne ragadjon le a tészta. Ha letelt az idő, egy serpenyőt felforrósítok, és olaj nélkül, úgy kezdem el sütni, mint bármelyik másik palacsintát.

A palacsintatészta több módon is készülhet, szódavízzel és anélkül is
A palacsintatészta több módon is készülhet, szódavízzel és anélkül is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A palacsintához minden meggy!

A meggy önmagában tökéletes választás, hát még ha egy kis mák is kerül hozzá! Ez muffin esetében is jól működő páros, miért lenne ez másképp a palacsintával?

Hozzávalók:

  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 1,8 dl tej
  • 0,2 dl meggylé

A tejet egy lábasban felteszem melegedni, és ha már meleg, beleöntöm a mákot és porcukrot. Kevergetem, kiegészítem a meggylével, újraforralom, majd elzárom, és fedő alatt várom, hogy kihűljön. Akik úgy szeretik, bátran tegyenek bele meggyet is – ha gyerek nincs az asztal körül, akkor akár rumba is áztathatjuk előtte a gyümölcsöt!

A mák és a meggy palacsinta tölteléknek sem utolsó!
A mák és a meggy palacsinta tölteléknek sem utolsó! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kókusz pókusz

A kókuszos töltelék nem csak bejglibe jó, hanem palacsintába is!

Hozzávalók:

  • 100 ml tej
  • egy csapott evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 3 evőkanál kókuszreszelék

A tejet felteszem melegedni, hozzáadom a cukrokat és a kókuszreszeléket. Kevergetés mellett forrásig hevítem, majd elkeverem benne a keményítőt, és újraforralom. Ha elkészült, fedő alatt hagyom kihűlni. Ízlés szerint lehet aszalt gyümölccsel bolondítani.

Aszalt gyümölcsöket is tehetünk a kókuszos krémbe
Aszalt gyümölcsöket is tehetünk a kókuszos krémbe / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Csak olaszosan!

Egy kis mascarponéval könnyedén olaszos ízeket varázsolhatunk a palacsintánkba! Készíthetjük fahéjjal is, amitől hasonlíthat az íze a tiramisúéra, de mi inkább a limoncello irányába indultunk el!

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 12 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

A tejszínt könnyű habbá velem, majd óvatosan összeforgatom a szobahőmérsékletű mascarponéval. Ízesítem a cukrokkal és pár csepp citromlével, keverek még rajta, és már fogyasztható is! Ha igazán limoncellósra szeretnénk, pár csepp rum is mehet bele, csak az íze kedvéért!

A citromos palacsintát is elkészíthetjük ,,felnőtt változatban"
DA citromos palacsintát is elkészíthetjük ,,felnőtt változatban” / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Palacsinta töltelék whiskey-vel

Ennek a finomságnak az alapját is a mascarpone adja. A whiskey-t helyettesíthetjük rummal vagy brandy-vel is.

Hozzávalók:

  • 250 gramm mascarpone
  • 2 tasak bourbon vaníliáscukor
  • 2 lap zselatin

A mascarponét kikeverem a vaníliás cukorral és a whiskey-vel. A két lap zselatint hidegvízbe áztatom, pár perc után kinyomkodom, és elkeverem a krémben. Egy órára hűtőbe teszem, majd tálalom. A díszítéshez tehetünk belőle a palacsinták tetejére is, amit megszórhatunk dióval, és csokoládészósszal is ízesíthetjük.

A whiskey-t rummal vagy brandy-vel is helyettesíthetjük
A whiskey-t rummal vagy brandy-vel is helyettesíthetjük / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Alma és fahéj, az örök

Az alma és a fahéj megkérdőjelezhetetlenül remek párost alkotnak rétesen, pitében és palacsinta töltelékként is!

Hozzávalók:

  • 4 alma
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj

Az almákat nagylyukú reszelőn lereszelem, megszórom a porcukorral és a fahéjjal, majd állni hagyom. Nagyjából félóra múlva látható mennyiségű levet ereszt. Az almákból kicsavarom a levet, majd félreteszem. Attól függően, hogy mennyire szeretném kenhetőre az almákat, még lehet bele tenni egy-két evőkanállal a fahéjas almaléből. (Ami nem kerül bele az almás kencébe, azt élvezettel elfogyaszthatjuk!)

Az almás-fahéjas palacsinta tölteléket akár vaníliás pudinggal is összekeverhetjük, mielőtt rákenjük a palacsintákra
Az almás-fahéjas palacsinta tölteléket akár vaníliás pudinggal is összekeverhetjük, mielőtt rákenjük a palacsintákra / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix