Barion Pixel Utcai edzőtermek, nem csak haladóknak! – Coloré

Utcai edzőtermek, nem csak haladóknak!

2020. 11. 23.

Egyre több és több kültéri edzőterem épül a street workout-ot űzők nagy örömére. De mi is ez valójában? Egy bevált és nagyon jó állóképesség és izomnövelő edzésforma, amit tényleg ki kell próbálnia mindenkinek, aki szemez a színes, látványos vasakkal. Futás után levezetésnek vagy épp önálló edzésnek egyaránt kiváló, az utcai konditermek előnye pedig túlmutat azon, hogy az ember plusz egy órát a szabadban tölt általa.

Edzeni bárhol és bármikor? Nagyjából ezzel jellemezhető a street workout fogalma, ami azon kívül, hogy kívülről is igen látványos, komoly izomzatgyarapodást eredményez, viszonylag rövid idő alatt.

M9 street workout

Az eredetileg Egyesült Államokból induló sportág itthon az elmúlt években vált népszerűvé. A street workout lényegében a calisthenics alapjait használva alakult ki és olyan gyakorlatok adják a gerincét a sportnak, mint a fekvőtámasz, a tolódzkodás és fekvőtámasz, illetve szabad stílusú elemek is helyet kapnak az edzéseken, így garantálva a változatosságot napról napra. Népszerűségét is ennek köszönheti: szabadon variálható gyakorlatok, erős fizikum, jó állóképesség. Illetőleg bármikor űzhető, hiszen a saját testünk mindig rendelkezésre áll, és Budapest szerte például több tucat szabadtéri konditerem található, ahol a legsokfélébb eszközöket vehetjük igénybe.

Annak ellenére, hogy főként az erőnlét és az izomzat edzésére megy rá, nem csak férfiak számára ajánlott. Keresztedzés gyanánt nők számára is kiváló.

Túl a konditerem határain

Az edzésforma lényege, hogy túllép a konditermes, súlyzókkal végzett gyakorlatokon, és helyette az egész testet igénybe vevő feladatokra koncentrál. Az egész lényegében arról szól, hogy az edzést a saját testsúlyunkkal végezzük, maga a test válik „súlyzóvá” és a különféle, erre a célra kifejlesztett gyakorlatok segítségével, akár két-három hónap alatt is rengeteg fejlődést lehet elérni.

Az ok abban rejlik, hogy a saját testsúlyunkat használjuk fel, a testet természetes módon az adott edzettségi szintnek megfelelően terhelve. A gyakorlatokat az alapoktól kell kezdeni, hiába a jó állóképesség és erőnlét, ugyanis a saját testsúlyos edzés teljesen más izmokat mozgat meg, mint mondjuk egy súlyzós edzés. A feladatok edzettségi szintenként emelkednek, így minél előrébb haladunk az edzéstervvel, annál nehezebbé válnak. Az első időben nagyon kimerítő, és fizikailag fájdalmas órákat tudhatunk magunk mögött, de cserébe az állóképesség és kitartás is növekszik.

Az edzésforma egyrészt azért is jó, mert futással is kombinálhatjuk, akár futás utáni levezetőnek, de bemelegítésnek is kiváló. Aki pedig nem kedveli a kondiermeket, inkább a szabadtéri tevékenységeket részesíti előnyben, annak tökéletes. Ezekben a koronavírussal terhelt időkben külön pozitívum, hogy nem kell zárt légtérben edzeni, hanem lehet a szabad ég alatt. Tény, hogy az eszközöket többen is megfogják a nap során, ugyanakkor az edzésformához kifejlesztett kesztyűben nem kell attól tartani, hogy a felületek érintése után megfertőződhetünk.

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/mozgas/utcai-edzotermek-nem-csak-haladoknak/