Barion Pixel Ülőmunkát végzel? Íme 4 tipp, hogy elkerüld a fájdalmas következményeket – Coloré

Ülőmunkát végzel? Íme 4 tipp, hogy elkerüld a fájdalmas következményeket

2024. 01. 27.

Nincs mit szépíteni azon, hogy az elmúlt évtizedekben hihetetlen gyorsasággal nő az ülőmunkát végző emberek egészségét érintő problémái.

A technológiai fejlődések, illetve a home office miatt folyamatosan kényelmesedünk el. Ez pedig kevesebb mozgást, kevesebb fizikai aktivitást jelent, ennek azonban hosszú távon sajnos szörnyű következményei vannak…

ülőmunka
Forrás: Getty Images

A túl hosszú ideig tartó ülés vagy fekvés növeli a krónikus egészségügyi problémák kockázatát, mint például a szívelégtelenség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések. Ez azonban még nem minden, ugyanis a testet érintő következmények mellett a mentális egészséget is veszélyezteti. Éppen ezért ne várjuk meg, amíg ezek a bizonyos intőjelek sokszorozódnak az életünkben. Az alábbi 4 tippel ugyanis megelőzhetjük, de egyes esetekben akár vissza is fordíthatjuk azokat a problémákat, amelyek az ülőmunka miatt alakultak ki.

1. Állíts emlékeztetőt a felálláshoz!

Akár gépen, akár telefonon, de óránként igenis állj fel 10 percre. Tegyél egy kört, vidd le a kutyád vagy csak csinálj néhány guggolást, esetleg nyújtást. Nemcsak a gerincednek teszel vele jót, de kutatások bizonyították, hogy akár a hosszú távú életminőségedre is kihat ez a néhány percnyi aktív mozgás.

ülőmunka
Forrás: Getty Images

2. Igyál sok vizet

A több víz ivása mindig nagyszerű ötlet az általános egészségi állapot javítására, – főleg, ha ülőmunkát végzel – és egyben jó módja annak, hogy felkelj és többet mozogj, mint általában egy átlagos munkanapon. Próbáljon meg naponta körülbelül 8 pohár vizet inni, és legalább ugyanennyiszer felállni érte.

3. Heti 2 edzés

Mindannyian sokat dolgozunk, de akár korán reggel, akár délután munka után kapcsolj ki egy általad kedvelt sporttal. Legyen szó jógáról, pilates-ről vagy éppen egy csöndes kocogásról a parton, a hátad és a szervezeted meg fogja hálálni.

4. Ha semmi sem segít, forduljon fizikoterapeutához

Ha egész nap ülőmunkát végzel, sokkal nagyobb a kockázata a nyak- és hátfájás kialakulásának. A huzamosabb ideig tartó ülés rossz testtartást, valamint hát- és csípőproblémákat okozhat. Egy terapeuta olyan edzésprogramot készíthet, amely teljesen személyre szabott. Egy fizikoterápiás program megtaníthat olyan nyújtásokat, amelyeket az íróasztalánál végezhetsz a szünetekben, valamint esténként otthon, hogy enyhítsd az izmok és ízületek feszültségét.

A terápia nem csak a műtét után lábadozóknak segíthet, hanem a mindennapi fájásokon is! A fizikoterapeuták olyan mozgásspecialisták, akik nem csak a fájdalom tüneteit tudják kezelni, hanem pontosan meghatározzák a fájdalom forrását is, ezzel megakadályozva a problémák jövőbeni visszatérését.

Forrás: Betterhealth

Borítókép forrása: Getty Images