Barion Pixel Testalkat típustól is függ a sportsiker – tudod melyikbe tartozol? – Coloré

Testalkat típustól is függ a sportsiker – tudod melyikbe tartozol?

2020. 11. 23.

A megfelelő diéta és sportaktivitás kiválasztása előtt érdemes utánanézni melyik testalkat típusba tartozunk, ugyanis a megfelelő, alakhoz igazított diéta és sport látványos fizikai eredményeket hoz. Mindemellett az általános közérzet is az energiaszint is javul a jól megválasztott sport és étrend kombinációjától.

Valószínűleg mindenki találkozott már az ektomorf, endomorf és mezomorf kifejezéssel, amelyek a három fő testalkat típust jelölik. A saját testalkatunk megállapítását már csak azért sem szabad félvállról venni, mert fitneszcéljaink elérésében komoly szerepet játszik az, hogy testazonos mozgásformát válasszunk és űzzünk a mindennapokban. Lássuk hát a csoportosítást!

M6 testalkat

Az ektoromorf testalkat

Igazán könnyű felismerni az ektomort típust, amit „vonalzó” testalkatnak is neveznek. Minden negatív fennhangot mellőzve azért ragadt rá a fenti kifejezés, mert az ebbe a csoportba tartozó emberek általában magasak és vékonyak, kifejezetten soványnak tűnnek. Klasszikusan abba a kategóriába tartoznak, akik bármit és bármennyit ehetnek, mégsem híznak. Ez annak a számlájára írható, hogy anyagcseréjük gyorsabb, mint a többi típusba tartozó embernek. Ugyanakkor a testalkat hátulütője, hogy sokkal nehezebben és lassabban izmosodnak.

A testalkat ismertetőjegyei: keskeny vállak, vékony, törékenynek tűnő hosszú végtatok, alacsony testzsírszázalék. A nőknél ehhez laposabb mellkas is társul.

Sport szempontjából ajánlatos az erősítő edzést kombinálni az állóképességet javító mozgásformákkal, emellett pedig érdemes súlyokkal is edzeni, mert ez a leghatásosabb módja az izomerő növelésének esetükben a kevés ismétlésszámmal, de nagy súlyokkal elvégzett feladat.

Az endomorf testalkat

Gyakorlatilag szöges ellenétet az előbbinek, mert a „körte” vagy „alma” alkattal megáldott emberek hihetetlenül gyorsan izmosodnak, ugyanakkor erősebb, robosztusabb testalkat jellemzi őket, ami annak köszönhető, hogy jelentősebb a zsírfelhalmozódási képességük.

Amennyi hátránya, annyi előnye is van a testalkatnak, mert a három típus közül noha az endomorfok hajlamosak a legjobban hízásra, legkönnyebben mégis ők tudják a felszedett plusz kilókat izommá alakítani. Ami az edzést illeti hetente öt alacsony intenzitású kardio mozgásforma javallot, amivel a kilókat szépen kordában lehet tartani. Harminc, negyven perc mozgás bőven ellátja ezt a feladatot.

A testalkat ismertetőjegyei: vastag, masszív csontozat, látványos izomzat és bizonyos esetekben – ha az izomépítés elmarad -, túlsúly jellemzi őket. A széles bordakosár és az olykor kulcscsontnál is vastagabb csípő is ide sorolható.

A mezomorf testalkat

A fenti típusba sorolhatók mondhatni a génlottó nyertesei. A „homokóra” avagy „téglalap” alkatúak azok ugyanis, akik az összes közül a legszerencsésebbek, mert jellemzően izmos, sportos felépítésű alakkal büszkélkedhetnek, amit relatív kevés erőfeszítés árán is el tudnak érni.

Noha jellemzően a férfiak esetében fordul elő gyakrabban, azért nők esetében is találkozhatunk a testtípussal. A testfelépítés jellemzői a: széles kulcscsontok és vállak, a keskeny csípő és derék illetve az is, hogy mellkasuk a derekukhoz képest széles, amihez erős vádli és akar tartozik. Felépítésük alapvetően szimmetrikus, izmolt.

Ötvözetek

Létezik természetesen a három testalkat keveréke, például mezo-endo vagy mezo-ekto testalkat típus (férfiaknál és nőknél egyaránt jelen van). Az átlag népességnek csupán 9 százaléka tisztán ektomorf, 7 százalék a tisztán endomorf és 12 százalék a tisztán mezomorf. A fennmaradó 72 százalék alkatötvözet.

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/mozgas/testalkat-tipustol-is-fugg-a-sportsiker-tudod-melyikbe-tartozol/