Négy városi legenda, ami a fittség útjában áll

2020. 11. 24.

Ki ne hallott volna olyan edzést körülölelő mítoszokat, amelyekről végül kiderült, hogy a felük sem igaz? Kifejezetten sok ilyen tévhit él a női fitnesszel kapcsolatban, amik bizony a lelkes kezdők kedvét hamar elveszik. A leggyakoribb hat téveszméről rántjuk le a leplet, hogy semmi ne állhasson a vágyott alak vagy kitűzött cél elérésének útjába.

Súlyozás? Egyenes út a nőies alak elveszítéséhez!

Ezutóbbi egy régóta köztudatban lévő csúsztatás, ami szerint a két nem képviselőinek eltérő módon kell edzeniük, hogyha hasonló eredményeket szeretnének elérni. Ez főként a konditermes, súlyzós gyakorlatok során merülhet fel, ahol a nőket óva intik a nehéz súlyok emelésétől, mondván az nem tonizált izomzatot, hanem „nagydarab”, robosztus, férfias alkatot eredményez.

M12 fitness myth

A nőies alak elvesztését övező felvetések teljesen idejétmúltak. Már csak azért is, mert a látványos izmok építéséhez tesztoszteronra van szükség, amiből viszont a szebbik nem képviselői harmadannyival rendelkeznek, mint a férfiak. Tehát természetes módon, azaz különféle növekedési hormonok nélkül komoly kihívás broiler csirkévé edzeni magunkat. Úgyhogy, súlyzót, kettlebell, TRX-et a kézbe, mert a női túlizmosodás nem más, mint városi legenda!

Jól célzott mozdulatok, égő zsír

Hány gyakorlatsorról hirdették és hirdetik a mai napig, hogy eltünteti a zsírt a hasról, a csípőről, a derékról vagy épp onnan, ahol túl sok van. A valóságban azonban olyan, mint célzott irányú zsírégetés, nem létezik.

A fogyás nagyjából olyan, hogy szép lassan, egyszerre szívódnak fel a zsírpárnák, helyettük feszes bőrt és izmokat hagyva. A háj eltüntetésének legjobb módja a kardio és az erőnléti edzés kombinálása, valamint a megfelelő táplálkozás. Heti két-három futás, egy-két erőnléti edzéssel és normális étrenddel kiegészülve csodákra képes. Így, ha a fogyás a cél, ne a célzott gyakorlatokkal, hanem az egész testet átdolgoztató kardio mozgással és erőnléti edzésekkel próbálkozz!

A nőknek sokkal több kardiot kell végezni a fittséghez

Ez a mítosz Kennedy elnökségéig nyúlik vissza, és ahogy a mítoszokkal lenni szokott, nem sok alapjuk van. Nemtől függetlenül a kardio edzés jó formában tartja a szív-és érrendszert, az pedig, hogy mennyi idő alatt tudjuk bevinni az öt kilométeres távot harminc perc alá nem a gendertől, hanem sokkal inkább a testalkattípustól, a táplálkozástól, az alvásminőségtől, a megfelelő edzésmunkától függ.

A nemtől függ a kreatin szedés mikéntje

Valamiért még mindig sokan félnek a kreatin-monohidráttól, annak ellenére, hogy számos tanulmány számolt be előnyeiről. Az urbánus legendák szerint a nőknek egyenesen nem ajánlott szedni a szóban forgó kiegészítőt, azonban a valóságban a kreatin segíti az edzés céljának elérését: fokozza az elvégzett munka mennyiségét, a szervezet kalóriaégetését, így attól függően, hogy milyen pulzustartományon zajlott a sportolás, a zsírvesztés is fokozódhat.

Ne higgyünk a jól hangzó tévhiteknek, hiszen a legtöbbjük a laikus ismeretek összemosásán alapul. Ragaszkodjunk a legegyszerűbb elvekhez és ne hagyjuk, hogy bármi letérítsen a kitűzött célhoz vezető útról!

Forrás: Pixabay.com