Négy otthoni mozgásforma a borongós őszi napokra

2020. 11. 23.

Az első esőcseppek és az egyre hűvösebbé váló nappalok a notorirus sportfanatikusokat leszámítva nem túl motiválóak, ha kültéri edzésről van szó. Ősszel az edzőtermeké a főszerep, idén azonban a koronavírus alaposan közbeszólt és a nyüzsgő futópadok és kondigépek helyett az otthon óvó falai közt végezhető gyakorlatok kerültek a relfektorfénybe. Ezekből gyűjtöttük össze azt az ötöt, amelyek garantáltan formába hoznak.

Számtalan mozgásforma áll rendelkezésére, ha a munka utáni levezetésre vagy az egész napos pörgést követően egy kis szellemi-fizikai felfrissülésre vágyunk. Néhány sport ugyan igényel alapvető eszközöket, ám befektetett néhány ezer forint meg fog térülni a hetek előrehaladtával.

M1 otthoni

Funkcionalitásra fel, irány a TRX

Az elmúlt években komoly népszerűségnek örvend a funkcionális edzés alfájának számító TRX. A mozgásforma nagy előnye, hogy a teljes mélyizomzatot megdolgoztatja. Szinte az összes gyakorlat, ami végrehajtható TRX-szel kemény munkára fogja a törzs és a has izmait, így azok a területek is észrevétlenül megerősödnek, amelyek a „hagyományos” fekvőtámasz-felülés törzsedzésnél kimaradnak. Egy óra közepesen intenzív TRX-ezéssel kb.350-400 kalóriát lehet elégetni és heti háromszor hatvan perc már látványos változásokat okoz.

A legolcsóbb eszközt már 6000 forint körül meg lehet szerezni, cserébe legalább három tucatnyi feladat elvégzésére alkalmas. A Youtube-on pedig a kezdő szinttől a haladóig rengeteg videó várja a sportolni vágyókat.

Hulahopp karika, az úszógumi ellensége

Az őszi és téli szezon híresen hirdet a csípőtájék zsírpárnáinak felbukkanásáról, ami a korai sötétedés, kevesebb mozgás és gyakoribb táplálkozás számlájára írható. A derék és csípő környékére felcsúszó plusz kilók ellen egy nagyon egyszerű, szórakoztató és kevés anyagi ráfordítást igénylő mozgásformával is lehet tenni. A hulahopp karika napi használatával a zsírpárnák szépen lassan eltűnnek, ehhez pedig elegendő 10-15 perc.

Lassú víz partot most, avagy pilates a súlyfelesleg ellen

Kevéssé intenzív és látványos, mint a TRX, ellenben több időt igényel, mint a hulahopp, mégis az egyik legjobb otthoni edzés, amit a tested és elmét karbantartása érdekében végezhetsz. A pilates lényege, hogy a mélyizmokat dolgoztatja meg, ezáltal feszesen tartva az izomzatot és a bőrt is. De a stresszementesítés, a hátfájás minimalizálása és a testtartás javítása is pozitív hatásai közé sorolható.

Talán mind közül ez igényli a legkevesebb pénzráfordítást, mert összesen egy tornaszőnyegre van hozzá szükség. Ami viszont fontos, hogy a pilateshez nem árt ismerni az alapvető testtartásokat, a helyes tartás ugyanis elengedhetetlen a sikerhez. Szintén számos ilyen oktatóvideó megtalálható az interneten.

Ugráld le a felesleget

Szintén nem igény sok eszközt, ellenben jól megalapozza az állóképességet, hiszen jócskán a kardio mozgásformák csoportjába sorolható. TRX-szel kombinálva gyakorlatilag egy komplett edzőtermet pótolni lehet vele. Tíz perc ugrálókötelezés 150 kalóriát éget el, ha pedig fél órán át bírjuk az ugrálást 440 kalóriától is megszabadulhatunk.

Az otthoni edzések számtalan előnnyel bírnak főleg most, hogy a második hullám már jócskán jelen van. A közösségi terek elkerülése most fontos, de a fenti megoldásokkal a borongós őszi időben sem kell lemondani a sportról.