Barion Pixel Négy indok, amiért a kitűzött fitneszcél csak álom marad – Coloré

Négy indok, amiért a kitűzött fitneszcél csak álom marad

2020. 11. 23.

Az emberek nagy része csak tervezgeti a sportos élet elkezdését, és azt, hogy esetleg pár kilót lead közben. Azonban kevesen vannak, akik valóban bele is kezdenek a sportos, egészséges életmódba, és nem adják fel, mert általában pár hét után a lelkesedés alábbhagy. Ezutóbbi amolyan alaptézis, ami útjában áll a sikernek, az igazi gátlótényezők csak ezután jönnek. Szerencsére, azonban mindegyikre van megoldás.

Ahogy telnek az évek úgy válik egyre népszerűbbé az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és a rendszeres sportolás. Ennek köszönhetően egyre többen húznak futócipőt és keresik a boltok polcain a megfelelő tápanyagtartalmú ételeket. A lelkesedés azonban gyakran az első hónap után tovaszáll, ami pedig az okokat illeti, igen szerteágazóak.

M3 fitneszcel

Türelem rózsát terem, a hiánya pedig plusz kilókat

Az egészséges életmód bizony nem hoz az első hét után látványos változást, így a mérleg nyelve bizony ugyan ott fog állni, ahol eddig, de a karcsú derék és kockás has is bizony várat még magára. Talán a leggyakoribb ok, amiért dugába dől a nagy terv, az az azonnali, látványos változás hiánya.

Az életmódváltás nem fog egyik napról a másikra meglátszani, idő kell míg a szervezet átáll az új ritmusra, az új táplálkozásra és a sportra. Mindehhez minimum három hónapra van szüksége, de az első igazán szembetűnő változások – ha szigorúan, és elkötelezetten tartjuk magunkat az új életmódhoz -, az első fél év után fognak mutatkozni. Megéri türelemmel várni és figyelni, hogy formálódik a test, mert amint az első sikerélmény a tükörben is testet ölt, onnantól kezdve nem lesz visszaút, az életmódváltás állandósulni fog. Csak el kell jutni idáig, az ehhez vezető út pedig türelemmel van kikövezve.

Kalóriák, kalóriák mindenütt!

A második leggyakoribb ok, ami miatt hamar leáldozik az életmódváltás csillaga, az az állandó kalóriaszámolgatás.

Természetesen nem árt odafigyelni az elfogyasztott ételek beltartalmi értékeire (rost, szénhidrát, vitaminok, stb. mennyisége), ám ezek az értékek nem összekeverendők a kalóriával. Sokan azért hagyják abba a diétát, mert úgy vélik, több kalóriát fogyasztanak, mint amire szükségük lenne, s az egyensúly hiánya miatt nem sikerül a cél elérése. Pedig négyszáz kalória salátából és négyszáz kalória egy zsírosabb, szénhidrátdúsabb ételből nem azonos módon hat a szervezetre! A nem megfelelő módszerrel végzett kalóriaszámolgatás vége gyakran a hűtő éjszakai lerablása, aztán a bűntudat, majd az életmódváltás skippelése.

Irreális célok a lista élén

Ki ne szeretné egyből az oroszlánt, azaz a legnehezebb célt elérni? Ebbe sokan beleesnek, ha súlyleadásról vagy edzésről van szó. Mielőtt azonban a kiégésig kondiznánk, éheztetnénk vagy sanyargatnánk magunkat, figyelembe kell venni a kort, a nemet, a fizikai és edzettségi szint állapotát, hiszen mindegyik hatással van arra, hogy mennyi idő-, és energia ráfordítással éri el az ember a célját. Nem szabad feladni, csak azért, mert kicsit tovább tart, mint másnak.

Két óra edzés majd evés?

Hiba csak a súlyleadásra koncentrálni, ha a táplálkozás helytelen. Sokan csak letudják a napi egy óra sportot, ám nem foglalkoznak azzal, hogy mit esznek, pedig a nem megfelelő diéta mellett, az edzés elenyészik, mert bármennyit mozog az illető, nem fogja elérni a célját. Hajlamosak vagyunk túlértékelni az elégetett kalóriát az edzés után, és sokkal többet visszapótolni főleg nem megfelelő tápanyagokból. Ezzel gyakorlatilag lenullázzuk az aznapi teljesítményt. Így megéri odafigyelni erre is.

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/mozgas/negy-indok-amiert-a-kituzott-fitneszcel-csak-alom-marad/