Barion Pixel Mikor igyál fehérjeturmixot, ha diétázol: edzés előtt vagy után? – Coloré

Mikor igyál fehérjeturmixot, ha diétázol: edzés előtt vagy után?

2022. 07. 06.

Hogy mikor igyál fehérjeturmixot, ha diétázol, az mindenekelőtt az egyéni tápanyagszükséglettől függ, ám a kérdés megválaszolása ennél némileg bonyolultabb.

Az edzések előtti és utáni megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú az eredményes fogyókúrához, felmerül viszont a kérdés, hogy

Mikor igyál fehérjeturmixot, ha diétázol: edzés előtt vagy után?

Marie Span sportdietetikus szerint ez egyrészt a céljainktól, másrészt attól függ, hogy mikor ettünk utoljára edzés előtt. Amennyiben izmosodni szeretnénk, célszerű három-öt óránként elfogyasztani egy fehérjedús ételt vagy egy proteinturmixot. Egy, a The Journal of Nutrition szaklapban megjelent 2014-es tanulmány szerint méréskelt fehérjebevitellel (étkezésenként egyenletesen elosztva, körülbelül 30 grammnyi mennyiséggel) fokozhatjuk az izomfehérje-szintézist ellentétben azzal, ha csupán egy étkezéssel visszük be az ajánlott napi mennyiséget. Tehát akár reggel, akár este edzünk, az a legjobb, ha egyenletesen osztjuk el a fehérjebevitelt, és ha úgy kényelmesebb, ezt fehérjeturmix formájában is megtehetjük.

Az izomfehérje-szintézis egy természetes, a fehérje termelődését elősegítő folyamat, melynek során begyógyulnak az edzés által kiváltott, izomzatban keletkezett sérülések, mikroszakadások. Ez a fehérjebontás ellentettje, amelyben a fehérje elveszik az edzés eredményeként. Az izomfehérje-szintézis és a fehérje bontásnak az aránya határozza meg, hogy az izomszövet növekszik vagy csökken. Ha a szintézis felülmúlja a lebontó folyamatokat, akkor izomtömeg növekedés várható, ellenkező esetben csökkenés. A fehérjeszintézis mértéke javítható a fehérjebevitel növelésével rögtön edzés után. Ekkor a fehérjéből származó aminosavak az izomszövethez szállítódnak és beépülnek a sérült szövetbe. Azzal, hogy fokozzuk a fehérjeszintézist edzés és táplálkozás által, fokozzuk az izomnövekedését, javítunk a regenerálódáson és atletikus teljesítményen, valamint az általános állóképességen.

Mona Cabera táplálkozástudományi szakértő szerint a fehérjebevitel időpontjánál sokkal fontosabb a naponta bevitt fehérjemennyiség. Ha az erőlétünk és az izomtömegünk növelése a cél, a proteinshake edzés előtt és után is ugyanolyan hatékony lesz. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni azt a 2017-es PeerJ szaklapban publikált tanulmányt, amely az edzés előtti és utáni fehérjebevitel hatását vizsgálta a hipertrófiára (az izomméret növekedésére), az erőre és a testösszetételre. Kiderült, hogy az edzés előtti és utáni fehérjefogyasztás hasonló hatásokat vált ki. Ha továbbra is tanácstalanok vagyunk, alább részletezzük a proteinshake fogyasztásának előnyeit és hátrányait edzés előtt, illetve után.

Fehérjeturmix edzés előtt

Előnyök

Ha már három vagy négy órája nem ettünk, legurítani egy fehérjeturmixot edzés előtt nagyszerű módja az izomépítési folyamat felpörgetésének, mondja Spano. Ebben az esetben valójában nem a proteinshake elfogyasztásának időpontja a hangsúlyos, sokkal inkább az, hogy – egyenletesen elosztva a nap folyamán – a mérsékelt vagy magasabb fehérjetartalmú ételek és italok hozzájárulnak az izomépítéshez. A fehérje továbbá éhségűző tápanyag is, sokáig eltelít, illetve Spano szerint már egyetlen turmix fedezheti a szükséges napi fehérjemennyiséget, amennyiben nem az izomépítés a célunk.

Mikor Igyál Fehérjeturmixot, Ha Diétázol
Okkal merül fel a kérdés, hogy mikor igyál fehérjeturmixot diéta esetén. (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Hátrányok

Az egyetlen hátránya az edzés előtti fehérjeturmixnak, ha érzékeny a gyomrunk, és nem tudja megemészteni a fehérjeport. Emiatt teltségérzetünk, rosszabb esetben gyomorpanaszaink lehetnek. Ilyen esetekre találták ki a hidrolizált fehérjeport, ami kisebb láncú aminosavakra (a fehérje építőköveire) bontja a fehérjét a könnyebb emésztés és felszívódás érdekében. Ami az edzés előtt szénhidrát-fehérjebeviteli arányt jelent, Spano szerint nincs egy mindenkinél alkalmazható, univerzális megoldás. Valakinek nincs szüksége szénhidrátra edzés előtt, ha néhány órával korábban evett már szénhidrátot. Ellenkező esetben azonban érdemes kiegészíteni vele a fehérjeturmixot, mivel a szénhidrát a legfőbb energiaforrás a közepes vagy nagyobb intenzitású edzések során, beleértve a súlyemelést is.

Fehérjeturmix edzés után

Előnyök:

Minél gyorsabban veszünk magunkhoz fehérjét az edzés után, annál gyorsabban beindul az izomregenerálódás. A fehérjefogyasztás optimális ideje 30 perc és két óra közé tehető az edzést követően, mondja Cabrera. A fehérje helyreállítja és újjáépíti az edzés során lebomlott izomszöveteket. A fehérjeturmix továbbá edzés utáni nasinak is ideális, mert könnyebben emészthető egy teljes értékű ételnél, amelyhez sokaknak nincs étvágyuk (vagy idejük elkészíteni) a testmozgást követően. Ezen túlmenően, ha edzés után iszunk egy fehérjeturmixot, az segíthet pótolni az izzadás során elvesztett folyadékot.

Mikor Igyál Fehérjeturmixot, Edzés Előtt Vagy Után
Hogy mikor igyál fehérjeturmixot, az legfőképp az egyéni céljaidtól függ (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Hátrányok

Alapjáraton nem származik hátrányunk abból, ha edzés után iszunk proteinshake-et, Spano egyedül arra figyelmeztet, hogy ezt azonnal tegyük meg, miután végeztünk, nehogy elfelejtsük, és emiatt ne induljon be az izmok regenerálódása. Emellett az is nagy szerepet játszik, hogy milyen fehérjeport választunk. Spano azt javasolja, hogy keressük a tejfehérjéket, például tejsavót, kazeint, tejfehérje-koncentrátumot és -izolátumot tartalmazó termékeket, mivel ezek kiváló minőségű, teljes fehérjék, amelyek mind a kilenc, a szervezet számára esszenciális aminosavat tartalmazzák. Cabrera szerint az optimális szénhidrát-fehérje arány 3:1 az edzések után, ez ugyanis lehetővé teszi a glikogénraktárak (energia) feltöltését a következő alkalomhoz, valamint biztosítja a szükséges fehérjét az izmok regenerálódásához és növekedéséhez.

Ötletek a napi fehérjebevitel fedezéséhez

A szakembereknek szerint három-öt óránként kellene fehérjét fogyasztanunk a nap folyamán, függetlenül attól, hogy épp egy egy órás erősítő edzéssel vagy 30 perc jógával végeztünk. Akik pedig aktívabbak és keményebb edzéseket végeznek, nekik az átlagosnál több fehérjét kell fogyasztaniuk. A súlyemelőknek például naponta több fehérjére van szükségük, mint másoknak, ezért előfordulhat, hogy röviddel az emelés után pótolniuk kell a fehérjét – szemben mondjuk egy jógázóval, akinek nincs olyan magas fehérjeszükséglete. Spano szerint a fehérjeadagok beillesztése a napirendünkbe csupán időzítés kérdése. A súlyemelőknek adagonként több fehérje kell, és valószínűleg gyakrabban is. Minden az egyéni napi fehérjeszükséglettől függ, amely a testsúlyon alapul. (A Harvard Orvosi Iskola ajánlása szerint naponta 0,8 gramm fehérjét kell fogyasztanunk testtömeg-kilogrammonként.)

Ha például az izomnövelés, a cél akkor a kutatások alapján több fehérjére van szükségünk a British Journal of Sports Medicine szaklap 2017-es szisztematikus áttekintése szerint, amely több mint 1800 résztvevő edzési szokásait vizsgálta. Kiderült, hogy a maximális hatékonyság érdekében az ideális napi fehérjebevitel 1,6 gramm fehérje/testtömeg-kilogramm. A kutatók továbbá rájöttek, hogy az izomtömeg növelése kizárólag ezen az 1,6 gramm fehérjén múlik.

Mikor Igyál Fehérjeturmixot
A „Mikor igyál fehérjeturmixot?” kérdésnél lényegesebb, hogy mennyi fehérjét eszel naponta (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Mennyi fehérje ez egy napra leosztva?

Ha például 61 kilogramm a súlyunk, akkor ezt a számot meg kell szoroznunk 1,6-tal. Vagyis ez alapján naponta 98 ​​gramm fehérjét kell fogyasztanunk a maximális izomnövekedés eléréséhez. Ha azonban a zsírvesztés a célunk, Spano szerint a kalóriadeficit melletti magasabb fehérjebevitel az ideális. Amennyiben tehát zsírból szeretnénk fogyni, akkor csökkenteni kell a napi kalóriamennyiséget, a fehérjebevitelt pedig növelni az izomlebontás csökkentése érdekében. Ez jelenthet akár napi 2,4 gramm – vagy ennél is több – fehérjét testtömeg-kilogrammonként.

Ezt a feltevést a tudomány is alátámasztja: egy, a The American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent 2016-os tanulmány azt mutatja, hogy a rezisztenciaedzéssel és HIIT-tel kombinálva a napi 2,4 gramm fehérjét tartalmazó étrend testtömeg-kilogrammonként hatékonyabbnak bizonyult úgy a zsírégetés, mint a karcsúság megőrzésének szempontjából.

Mikor Igyál Fehérjeturmixot, Ha Diétázol, Edzés Előtt Vagy Után
Hogy mikor igyál fehérjeturmixot, az kevésbé lényeges, minthogy megpakold egészséges hozzávalókkal (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Összegezve

Teljesen mindegy, hogy edzés előtt vagy után iszunk proteinshake-et – vagy, hogy egyáltalán iszunk-e. A lényeg, hogy lehetőség szerint minden étkezésünk tartalmazzon fehérjét, illetve változatos forrásból biztosítsuk szervezetünknek ezt az izomzat újjáépítéséhez és erősebbé tételéhez szükséges tápanyagot. Különféle sovány fehérjeforrásokból, például csirkéből, halból, sovány marhahúsból, tejtermékekből, tojásból és babból fedezhető az ajánlott napi fehérjebevitel, ám mivel időnként nehéz lehet elegendő mennyiségűt nyerni a különféle ételekből, ezért a fehérjepor nagyszerű helyettesítő lehet.

A 7 legjobb turmix reggelire: elősegítik a fogyást és a zsírégetést

Egy finom turmix reggelire ideális választás, ha szeretnél még néhány kilót lefaragni, mire beköszönt a nyár. Cikkünkben hét isteni receptet is találhatsz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix