Barion Pixel Miért olyan népszerű játék a golf? – Coloré

Miért olyan népszerű játék a golf?

2021. 09. 22.

Sokak számára érthetetlen lehet, hogy mi élvezet van a golfozásban: nem kell labdát szerezni, nincs gólöröm, és az ütő sem szól akkorát, ha mérgünkben földhöz vágjuk. Ennek ellenére mégis népszerű játék, de mi ennek az oka?

Erre nem találta a választ maga Winston Churchill sem, aki egy mondatban megfogalmazta a játék érthetetlen voltát:

,,A golfozás az a sport, ahol egy igen kicsi labdát egy még kisebb lyukba továbbítanak a célra tökéletesen alkalmatlan eszközzel”.

Murakami Haruki a Kormányzó halála című regényében is azon filozofál a két művész, hogy mi a jó a golfozásban:

,,Nincs még egy ilyen kretén sport. Semelyik másikra sem hasonlít. Vagyis magánvélemény, de szerintem nem is nagyon lehet sportnak nevezni. De az az érdekes, hogy ha egyszer megszoktad a szokatlanságát, már nincs visszaút”.

Valószínűleg Murakami szereplője közel jár az igazsághoz, hiszen számtalan boldog percet kaphatunk a golf által. Ez Magyarországon is ismert tény, hiszen 13 golfklub található országszerte. A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban a pandémia ellenére is 2,3 millióval emelkedett azon felnőttek száma, akik elmentek golfozni 2020-ban.

A természet lágy öle

Mint minden sport esetében, a golfnál is előnnyel bír, hogy a szabadban végezhető mozgásformák közé tartozik. Ilyenkor az ember amellett, hogy mozog, a tiszta levegőt szívhatja, mely jó hatással van az alvásra, a vérnyomásra, a kreatív gondolkodásra, emellett csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulását is. Ezen felül a golfpályák általában rendkívül szép látványt nyújtanak.

20210709 062610
Fotó: Karsa Tímea

A golf nem csapatsport. A pályán lévő csend segítségével elmélyedhetünk gondolatainkban, és mivel saját magunk ellen játszunk, nincs semmiféle külső nyomás arra nézve, hogy nyernünk kell. A golfban csak önmagunknál lehetünk jobbak.

A mozgás öröme

Meglepő lehet, de a golfhoz is szükség van olyan mozdulatokra, melyek helyenként megizzaszthatják az embert. Mivel sokat kell talpon lenni és sétálni, javítja az ember állóképességét, valamint az az 5-6 kilométeres séta, amit egy golfpálya körbejárása jelent, az izmokat is erősíti.

Az, aki társaságban kevésbé veszi észre a fizikai megterhelést, könnyedén társulhat golfklub-tagokhoz, hiszen a klubok szívesen besegítik az embert egy-egy csapatba, hogy ha nem akar egyedül ütögetni. A golf családban is művelhető, hiszen a gyerekeknek is jó szórakozás lehet, különösen azért, mert a klubok gyerekméretben is biztosítanak eszközöket a sport műveléséhez.

Nem csak a filmekben gyakori, hogy egy-egy megbeszélést a golfpályán ejtenek meg. A természetben való tárgyalás kevésbé teszi feszültté a helyzetet, és a közös játék könnyebben össze is hozhatja a feleket, akár egy csapatépítő tréning.

A golfozás önmagában sok-sok örömet tud nyújtani, kezdve a szabadban töltött időtől, a csendig, ráadásul amíg egyedül játsszunk, a szabályokat sem kell feltétlenül betartanunk, csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük a természet és saját magunk társaságát.

Nyitókép forrása: Unsplash

/egeszseg/mozgas/miert-olyan-nepszeru-jatek-a-golf/