Barion Pixel Ezekkel a jógapózokkal erősítheted az immunrendszered – Coloré

Ezekkel a jógapózokkal erősítheted az immunrendszered

2021. 03. 04.

Egy kis jógával máris sokat tettél az egészségedért, ráadásul a lelkednek is jót tesz.

A fizikai gyakorlatok (ászanák) a test teljes átmozgatásával serkentik a vérkeringést, így a szervezet minden része több tápanyaghoz jut, de a méreganyagok kiválasztásának folyamatát is meggyorsítja. A vérkeringés megélénkítése a nyirokrendszert és ezzel az immunrendszert is támogatja, az izmok megerősítésével pedig a tartás is megjavul. A törzs nyújtásai és csavarásai, az előrehajlások az emésztőrendszer funkcióit támogatják, ami szintén jó szolgálatot tesz az immunrendszernek. A légzést vezető speciális gyakorlatok (pránajámák) több szinten támogatják az immunrendszert: gyakorlásukkal erőltetéstől mentesen, fokozatosan lehet megnövelni a légzéskapacitást. Lássuk, milyen gyakorlatokat érdemes végezned:

Fújtató légzés

Helyezkedj el egyenes tartásban, lélegezz be az orrodon keresztül, majd fújtató, intenzív kilégzéssel fújd ki a levegőt. Fontos, hogy intenzíven végezd a gyakorlatot. Végezz belőle háromszor tíz gyakorlatsort.

Kobrapóz

Feküdj hasra és támaszkodj meg a vállak alatt, zárd a könyököt a törzshöz, majd a belégzés közben nyújtózz felfelé a fejtetővel és emeld ki a mellkasod. Néhány légzésig tartsd ki a gyakorlatot. Végezz el belőle háromszor tízet.

Dhanurasana

Az előbbi kiindulóhelyzetben hajlítsd be a lábaidat, és kapaszkodj meg a bokádban. Belégzésnél a lábak erejével húzd hátra magad, emeld meg a mellkasod és engedd kinyílni a vállaidat. Néhány légzésig tartsd ki a pózt, majd engedd el. Végezz belőle háromszor tízet.

Vakrasana

Szintén nyújtott ülésben keresztezd az egyik lábat a másikon, majd az ellentétes oldali kézzel kapaszkodj a térdedbe. Kilégzés közben fordulj a térd irányába, majd tartsd ki a pozíciót. Ismételd tízszer három körön át.

Fél gyertya

Térd-homlok tartásban csavard be a vállaidat a pozíció alá, majd hajlítsd be a karjaidat, nyisd hátra a tenyeredet és engedd bele a medencédet a tenyeredbe. Nyújtózz felfelé a lábaiddal, majd zárd a mellkasod közepét az álladra. Végezz belőle háromszor tízet.

Borítókép forrása: pixabay.com