Barion Pixel Értékelések fontossága a futócipő választásban (X) – Coloré

Értékelések fontossága a futócipő választásban (X)

2024. 03. 08.

Futócipő vásárlás előtt állsz? A régit cserélnéd vagy most kezded a futást, így kicsit bizonytalan vagy még? Az biztos, hogy mindenki számára legjobb cipőt nem fogsz találni, de olyat igen, amelyik neked a legideálisabb. Persze az összbenyomás a legfontosabb, de azért érdemes 3-4 értékelést is elolvasnod.

A Cipőteszt oldala segíthet Neked a választásban. Itt számtalan futócipő megjelenik értékelésekkel együtt, hogy releváns képet kapj róluk. Emellett 12 feltétel mentén szűrhető kereső is segít Neked az informálódásban.

Általános értékelési szempontok

Amikor egy futócipő értékeléséről beszélünk, akkor két fő szempont hármas tagolása mentén célszerű haladni. Ezek az alábbiak:

  • A cipő részei, vagyis a felsőrész, közép- és külsőtalap.
  • Az egyes tulajdonságok típusainak jellemzői: maga az adat, a belőle származó következtetés és a saját, szubjektív vélemény.

Ezeket érdemes még cizellálni a futás célja szerint, vagyis miért ajánlott épp versenyzéshez, illetve könnyebb kocogáshoz a cipő. A gyártói leírásokat is célszerű összevetni a valósággal, és a saját összbenyomás is sokat nyom a latba.

Felsőrész jellemzői

A felsőrész tulajdonságaival nem árt tisztában lenni, amikor egy futásra használt cipőt értékelünk. Milyen szempontokat figyelj meg?

  • Légáteresztő anyagról van-e szó, illetve mennyire rugalmas, könnyű és vízálló?
  • A lábfej szélessége is lényeges, valamint az, hogy a cipő nyelve mennyire kötött, milyen könnyen mozdul el.
  • A cipőfűző rugalmassága és hossza is fontos, és az, hogy a sarokgallér mennyire tartja a sarkainkat, mennyire párnázott.
  • A mérethűség illetve az, hogy mennyire könnyen tudod felvenni a cipőt, lényegi kérdés.

Középtalp tulajdonságai

A középtalpnál a magasság, az esés és a geometria meghatározó. Emellett az anyag összetétele, a felhasznált habok azt mutatják, mennyire puha, reszponzív és ütéscsillapító a talp. Ez az, ami az adott futócipő karakterét meghatározza. Lényeges elemek ugyanakkor az egyes márkákhoz vagy az általánosan használt összetett technológiák, mint Pebax® up’bar.

Külsőtalp és összkép

A cipő tapadását, súlyát és tartósságát is befolyásolja az, hogy mennyire fedi a külsőtalp a középtalpat. A gumitalp vastagsága, anyaga és redőzöttsége sem elhanyagolható, illetve terep cipőknél a fogak, tüskék száma, mérete és magassága is fontos.

Az összkép mutatja meg, hogy mennyire sokoldalú az adott termék. Több tulajdonság együttesen fogja megadni, hogy milyen tempóra, távra és edzés típusra alkalmas egy adott cipő. Ugyanakkor az ár-érték arány is lényegi szempont lesz, amikor döntés előtt állunk.

Látható, hogy az apró részletek, az egyes tulajdonságok nagyon fontosak, árnyalhatják a választásunkat. De az összbenyomás az, ami igazán meghatározó. Van, hogy egy itt-ott kifogásolható futócipő első látásra szerelem lesz, máskor egy minden szempontból megfelelő sem lesz tökéletes. Mérlegelj, mielőtt döntesz, olvass el 3-4 értékelést is, hiszen egy futócipő választás nem 1-2 napra vagy hétre szól!