Barion Pixel Az ideális teremcipő jellemzői: mire kell figyelni vásárlás során? (X) – Coloré

Az ideális teremcipő jellemzői: mire kell figyelni vásárlás során? (X)

2024. 02. 13.

A rossz időjárás, a hideg és úgy összességében a tél mindig a teremszezonról szól a labdarúgásban Magyarországon. Ahogy a hőmérséklet zuhan, egyre többen hagyják ott a zöld gyepet és térnek át a parkettára, a zárt pályára és a műanyag borításon végzett futballozásra. Ehhez azonban megfelelő cipőre is szükség van.

Miben más a teremcipő a többihez képest?

A főbb különbségeket már ránézésre észre lehet venni. Ha megtekintjük a Focicipőbolt teremcipő kínálatát, akkor láthatjuk, hogy ezek a cipők sokkal laposabb talppal rendelkeznek, mint a stoplis változatok vagy műfüves társaik. Nem fogunk nagy szegecseket találni rajta, mivel itt a fő cél az, hogy a focicipő minél nagyobb felületen érintkezzen a parkettával, hogy ideális legyen a tapadás.

Ezért is fontos, hogy a kintre használatos stoplis csukákat teremben szigorúan tilos viselni. Sérülésveszélyes, és a terempálya felületében is komoly károkat tehet egy ilyen focicipő. Szerencsére erre nagyon ritkán van példa, hogy valaki ezzel próbálkozik. Azonban arra is figyelni kell, hogy a teremfocihoz ma már a parkettán, műanyag borításon végzett játék mellett a műfüves futball is hozzátartozik, mivel egyre több olyan létesítmény van, ahol zárt térben lehet “normál körülmények” között focizni.

Ezért is különböztetünk meg kétféle kialakítást a teremcipők között. Az egyik a TF rövidítéssel rendelkező változat, amelyet műfüves kispályán lehet használni. Ezeknek is szinte teljesen lapos a talpuk, de apró mélyedéseket, bordákat, “fogakat” (hernyótalp) lehet rajta találni, hogy megfelelő legyen a tapadás a műfüvön is. A másik nagy kategóriát az IN vagy IC betűkóddal ellátott termékek alkotják. Mind a kettő ugyanazt jelenti, a különbséget csupán az adja, hogy melyik gyártó teremcipői között válogatunk.

A teremcipő felépítése

Kezdjük az egyik legfontosabbal, a talppal, ami a tapadásért felel. Az IN/IC cipők alja gyakorlatilag teljesen sima, hogy minél nagyobb legyen az érintkezés a pályával. Az ideális tapadás segítségével lehet megfelelően mozogni, irányt váltani és a sérülések, megcsúszások miatt sem kell aggódni.

A következő szempont a kopás, ugyanis ma már olyan talpakat fejlesztettek ki a gyártók, hogy a puha szerkezetük miatt alig kopnak a cipők, és nyomot sem hagynak maguk után. A régebbi teremcipőkre volt jellemző, hogy kisebb-nagyobb csíkokat húztak a padlón.

A csillapításra is nagy hangsúlyt kell fektetni

A kemény felületen végzett folyamatos mozgás, futás terheli az ízületeket, nagyobb mértékben, mint természetes füves talajon. A derék, a térd és a boka védelme ezért kiemelten fontos, amit a gyártók úgy érnek el, hogy hatékonyan működő ütéscsillapításra alkalmas talpbetételemeket helyeznek el a teremcipőben az elkészítés során. Ezeket korábban futócipőkhez használták, ahol kiválóan teljesítettek. Kevésbé terheli a testünket, így tovább bírjuk a sportolást is.