Barion Pixel Az ejtőernyőzésre még képzésre sincs szükség? (X) – Coloré

Az ejtőernyőzésre még képzésre sincs szükség? (X)

2024. 05. 16.

Természetesen ez attól is függ, hogy pontosan melyik formáját választjuk. Az egyik legnépszerűbb típus a tandemugrás, amit konkrétan bárki, bármikor kipróbálhat anélkül, hogy bármilyen tapasztalata is lenne az ejtőernyőzésben. Sőt, még repülőorvosi vizsgálatra sincs szükség, csupán egy 15 perces felkészítésen kell átesni.

Egy különleges élmény mindenkinek

Meg lehet próbálni körbeírni, megfogalmazni, hogy tulajdonképpen milyen is az ejtőernyőzés a gyakorlatban, de ezt mindenképpen meg kell tapasztalni ahhoz, hogy tudjuk miről van szó. Nem lehet szavakba önteni, pláne az első alkalmat, amikor először hagyjuk el a repülőgépet 3500 méter magasan. Ráadásul bárkinek elérhető, a tandemugrás árak is nagyon kedvezőek, elég megnézni a Tandemugrás – Millennium Tandem Team oldalát.

Ma már több olyan extrém sport is létezik, ami az átlagember számára is elérhető közelségben van. Azonban ezek többségéhez vagy alapos felkészítésre, képzésre van szükség, vagy komoly befektetést kell megejteni, hogy a szükséges felszereléssel rendelkezzünk.

Ezzel szemben a tandemugráshoz konkrétan semmi sem kell, csak elmegyünk a helyszínre, és ott mindent megkapunk. Feladják ránk a felszerelést, elmondják, hogy mire készüljünk, mire kell figyelni, milyen alapszabályokat kell betartani, és már mehetünk is fel a gépre. A repülőn még egyszer átismétlik velünk a folyamatot, és utána már nincs más hátra, mint az ugrás.

Teljes szabadesésben közeledhetünk a föld felé, alattunk pedig minden apró, mintha csak egy makettet néznénk. Az arcunkat azonnal megcsapja a szél, ahogy kilépünk az ajtón, és azt érezhetjük, hogy az egész világ a miénk. Az egész olyan adrenalinlöketet ad, amit semmi máshoz nem lehet hasonlítani. Hónapokkal később, visszagondolva is ugyanolyan érzés lesz.

A tandemugrás folyamata

Ahogy azt már említettük, nincs szükség tanfolyamra, nagyobb képzésre. Ha szeretnénk megtapasztalni, hogy milyen is az ejtőernyőzés, erre a tandemugrás a legjobb választás első lépésként.

Mindössze 10-15 perc felkészítés előzi meg a felszállást, és egy tapasztalt, hivatásos ejtőernyős kíséretében vethetjük bele magunkat a mélységbe és a felejthetetlen élményekbe. Az ejtőernyőt kifejezetten erre a célra fejlesztették ki, szabadesés és ereszkedés, valamint földet érés közben is mindent a profi tandempilóta fog koordinálni.

Mi a következő lépés?

Nincs más hátra, mint minél hamarabb lefoglalni az időpontot a tandemugrásra. Ha megvagyunk az első ugrással és rákapunk az adrenalin ízére, akkor jöhet a következő. Ha pedig szintet akarunk lépni és idővel egyedül ugrani, akkor ejtőernyős képzések is elérhetőek ma már. Ehhez a szükséges támogatást is megkapjuk, hogy maximális biztonságban hódolhassunk a legújabb, egyben nem mindennapi hobbinknak.

/egeszseg/mozgas/az-ejtoernyozesre-meg-kepzesre-sincs-szukseg-x/