A horvátországi Zadar megannyi szépséget kínál nemcsak látnivalóban, hanem gasztronómiában is!
Az Adriai-tenger csodáival vár a horvátországi Zadar. A tenger gyümölcsei, olajfaligetek, szőlőültetvények, különböző gyümölcsök és gyógynövények bőséges választéka várja az odalátogatókat.
Zadar gasztronómiája
A város adottságai révén számos hozzávalót kínál a jobbnál jobb ételekhez. Az alábbi válogatásból kiindulva pontosan tudni fogjuk, hogy mit érdemes fogyasztani, ha arra járunk.
Tenger gyümölcsei
Az Adriai-tenger helyben biztosítja a friss halféléket és természetesen a tenger gyümölcseit is. Ha mi magunk próbálkoznánk, a helyi halpiacon megvásárolhatjuk a nekünk tetsző árut, de a helyi éttermekben is kiválaszthatjuk a számunkra legjobbat. Az étlapokon jellemzően találhatunk grillezett keszeget, sügért és tonhalat is, és igazi különlegesség az öntöttvas, úgynevezett peka fazékban lassan főtt polip. Ezeket a különlegességeket akár rizottóval is megkóstolhatjuk, aminek tintahalas, azaz fekete változata is létezik. Kipróbálhatjuk a Novigrad-tenger kagylóit, amiket jellemzően különböző módon párolnak. A scampi például fokhagymás, boros, petrezselymes, paradicsomos mártásban készül. A brudet egyfajta halpörkölt, ami kihagyhatatlan Dalmáciában.
Sajtok
Horvátország legfinomabb sajtjai is itt találhatóak, és ez elsősorban a juhoknak köszönhető, akik sós fűszernövényekkel táplálkoznak, és ez érződik a sajton is. Az ő tejükből készült sajt az úgynevezett Pag sajt az ország legértékesebb tejtermékei közé tartozik. Ezt a tejterméket Kolan faluban gyártják, ahol akár vezetett túrán is részt vehetünk. A juh azonban nemcsak a teje, hanem húsa miatt is különleges, ezért ha valaha báránycombot ennénk, érdemes itt kipróbálni. Az órákig nyárson sütött hús igazi kulináris élmény, amihez máshol nem juthatunk hozzá.
Bor
Ha már sajt, a bor sem maradhat ki! Zadar ugyanis rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, így a bora is kiváló. Legismertebb szőlőfajtái a Cabernet, a Syrah és a Merlot, de őshonos, horvát fajtákat is kóstolhatunk. A kóstolásra számos lehetőségünk van a helyi borászatoknál és természetesen az éttermekben is. A helyi muskotályt is megízlelhetjük, ami a környék legnépszerűbb édes borfajtája. A legegyszerűbb, ha a Zadar piacán lévő Fiolić Borkertbe térünk be, ami a Szent Roko templom udvarán található. Itt több bort is megkóstolhatjuk, de ha szívesen járjuk a környéket, akár egyenként is meglátogathatjuk a különböző borászatokat.
Olívaolaj
A régió számos díjnyertes olívaolajnak ad büszke otthont. Észak-Dalmácia éghajlata ugyanis ideális az olívabogyók számára, amik természetüknél fogva gyümölcsös és borsos jegyeket hordoznak. Az őshonos fajták az oblica és a drognica, amiket több helyen is megkóstolhatunk nemcsak Zadarban, hanem a szomszédban lévő Ugljanban is, ahol számos családi olívafarm található.
Ha Zadarban járunk, ne hagyjuk ki a maraschino likőrt sem, amit marasca meggyből készítenek. Ez Zadar leghíresebb itala. Története régre nyúlik vissza, hiszen Napóleon is előszeretettel fogyasztotta, V. György brit király pedig minden likőrök királyának tartotta.
Forrás: Wanderlust.
Nyitókép forrása: Getty Images