Magas vitamin és antioxidáns tartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel készülj az őszre.
Vitaminbevitelünkre az év minden napján oda kell figyelnünk. Véget ért a nyár – sokak örömére és talán sokak bánatára is – és szeptember elsejével beköszöntött a naptári ősz. Ezért még inkább meg kell válogatnunk, hogy mi kerül a tányérunkra.
Az évszakváltás nem csak a hőmérséklet csökkenését jelenti, hanem azt is, hogy a szervezetünk védekezőképessége is megváltozik – veszít addigi erejéből. Nem csoda, hogy ősszel a legtöbben megfázással és influenzával küzdenek. Mivel a szervezet több hónapon át a forró nyári időjáráshoz alkalmazkodott, a több tíz Celsius-fokos csökkenés bizony sokként éri az immunrendszert, a belső szerveket és az idegrendszert is.
Nagyon fontos, hogy szigorúan odafigyeljünk a változatos vitaminbevitelre és a rostdús táplálkozásra, valamit arra is, hogy azokat a vitaminokat, amiket nem tudunk táplálékkal a szervezetbe juttatni, magas minőségű étrendkiegészítőkkel pótoljuk.
A vitaminraktárak feltöltését ideje elkezdeni minél hamarabb, hiszen közelednek az egyre hidegebb hónapok. Mielőtt azonban súlyos összegeket hagynánk a patikában, érdemes ellátogatni a legközelebbi termelői piacra, és beszerezni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amik tele vannak hasznos vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal és nyomelemekkel.
Vitaminforrások
B1-, B2-, és C-vitaminbomba, ráadásul az ősz legnagyobb slágergyümölcse a szilva. A benne található kálium, kalcium, magnézium és béta-karotin nem csak az immunrendszert teszik ellenállóvá, de a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásától is megvédenek. Magas rosttartalma pedig az emésztés és a gyors anyagcsere legjobb barátja.
A sárgarépa és a sütőtök nem csak a színükben hasonlítanak, hanem a bennük lévő, ősszel elengedhetetlen vitaminokban is. A sárgarépáról régóta tudjuk, hogy egy igazi béta-karotin bomba. B13 tartalma is igen magas, ami azért is jelentős, mert segít megelőzni a májműködési problémákat. A tökkel együtt bővelkedik cinkben, kalciumban és mangánban is. Érdemes velük feltölteni az őszi éléskamrát.
A C-vitamin pótlása minden évszakban kimondottan fontos, hiszen a vízben oldódó vitaminból csak annyit hasznosít a szervezetünk, amennyire éppen szüksége van, a felesleg pedig a vizelettel távozik. A paprika, mint a C-vitamin királynője, természetesen a legjobb forrás, de ha egy kis változatosságra vágyunk és szeretnénk kihasználni az őszi idénygyümölcsök tárházát, akkor a legjobb választás a körte lesz. Magas rosttartalma miatt a lelassult anyagcserével küszködőknek is jó megoldás lehet.
A diót és az olajos magvakat semmiképpen sem szabad elfelejteni a bevásárló listáról. Igaz, hogy túlzásba esni sem szabad. Jó, ha mértékkel fogyasztjuk őket, mert magas olajtartalmuk gyors hízáshoz, vagy az arra hajlamosaknál akár bőrpanaszokhoz is vezet. De naponta egy marék dió szó szerint csodákra képes. Magas vas, mangán és magnézium, B1 és B6 tartalma miatt kicsiknek és nagyoknak is kihagyhatatlan eledel. Jótékonyan hat az agyműködésre, ezért az iskolások uzsonnás dobozában is jó, ha ott lapul néhány szem dió, vagy egyéb magféle.
A szőlő kihagyhatatlan az őszi csemegék közül. A-, B-, C-, és K-vitamin mellett biotinban, szelénben, vasban és folsavban is bővelkedik. Egyedüli „bűne” a magas cukortartalma, de egy kis bűnözést megér, hiszen mind a szellemi, mind a fizikai erőnlétre csodás hatással van.
Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban ki kell emelnünk az almát, ami minden őszi csemegepult elengedhetetlen kelléke. Magas antioxidáns tartalma miatt megelőzi a szabadgyökök kialakulását, és még a fejfájást is képes megszüntetni. Hazánkban több olyan almafélét is termesztenek, ami akár tavaszig is eláll. Hűvös, sötét helyen tárolva megőrzi frissességét, így a tél közepén is könnyedén vitaminforráshoz juthatunk.
Ez is érdekelhet
Kiadós, alakbarát tízóraik: sokáig laktatnak, értékes rost és fehérjeforrások
Felnőttként sokan kihagyják a tízórait, pedig ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető étkezések egyike. A teljes cikket IDE kattintva olvashatod el!