Vasárnapi szilvásgombóc

Természetesen a hét bármely napján elkészíthető, de kevés jobb dolog van annál, mint a vasárnapi ebéd után jóízűen megenni pár szilvásgombócot.

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 9 dkg zsír
  • 8 nagyobb ízletes szilva
  • kb. 50 gramm zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 púpos teáskanál cukor
  • 1 fél teáskanál őrölt fahéj
  • porcukor

Elkészítés:

A krumplikat meghámozom, felkockázom, és enyhén sós vízben felteszem főni őket. Amint készen vannak, leöntöm róluk a vizet, és a zsír társaságában krumplinyomóval alaposan összetöröm őket. Ha a zsír összekeveredett a forró tört krumplival, hagyom, hogy kihűljenek.

Eközben megmosom, és kimagozom a szilvákat: ehhez a gyümölcsöket félbevágom, és úgy emelem ki a magokat, hogy a szilvák egyben maradjanak.

A cukrot összekeverem a fahéjjal, és a morzsát is elkészítem: egy kisebb lábasban vagy serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat, rászórom a morzsát és folyamatosan kevergetve 4-5 perc alatt zsemlebarnára pirítom. Rendkívül fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk ott, mert egyet fordulunk, és leég! Ha elkészült, elzárom a lángot, és leveszem a tűzhelyről.

Összeállítás:

Egy nagyobb lábasban enyhén sós vizet felteszek melegedni.

Ha a krumpli teljesen kihűlt, hozzászórom a lisztet, és úgy dolgozom el benne, hogy nyújtható tésztám legyen. Enyhén lisztezett felületen nagyjából fél centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy darab szilvát elhelyezek valamelyik oldalán, és belövöm, hogy mennyi tészta kell ahhoz, hogy kényelmesen befedje. Egy ringlónak nagyjából egy 10×10 centis négyzet kell.

Szilvas Gomboc2 1
Fotó: Karsa Tímea

A szilva belsejébe egy teáskanál fahéjas cukrot teszek, majd a kivágott tésztarész közepére teszem a gyümölcsöt. Ráhajtom, ezután a kezembe veszem és gombócot formálok belőle. Lisztezett felületre teszem, hogy ne ragadjon az alja addig, amíg a társai készülnek.

Mire végzek a gombócok készítésével, már forr a víz. Egy lyukacsos fém kanálra helyezem a gombócokat, és beleeresztem őket a vízbe. Nem jó, ha összeérnek, úgyhogy egyszerre legfeljebb 4-5 gombócot főzök addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ez nagyjából 4 perc.

Egyenként kiveszem őket a lyukacsos kanállal, hogy lecsepegjen a víz, és éppen folyó, hideg víz alatt átöblítem őket. A vízzel óvatosan, hiszen ,,a gombócnak is lelke van” éppen csak csorogjon rá, nehogy szétbombázza a víz ereje!

Ha az összes gombóc elkészül, beleforgatom őket a morzsába, és porcukorral tálalom.

Tipp:

Ha a ringlónál kisebb szilvát használunk, akkor féladagnyi tészta is elég.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel