A szeptemberi szüretnél mi is vessük be magunkat, még mielőtt az idei termés teljes egészében borrá alakulna át! Csenjünk el egy vajlinggal az édes, ropogós szőlőből és készítsük el ezt a két egzotikus szószt, hogy eltehessük télire a világ ízeit.
Szőlő chutney
Avagy magyarul a csatni, maga az üvegbe zárt Dél-Ázsia! Nemcsak szőlőből, hanem szinte bármilyen zöldségből és gyümölcsből elkészíthető a jellegzetes édes-savanyú, fűszeres, akár némi chilivel megbolondított szósz. Bármilyen sültet megkoronáz a tűzről frissen levett forró nedű, vagy a kamra polcáról előkapott, téliesített verzió. Az Ízesélet receptje pedig igazán ínycsiklandónak tűnik:
Hozzávalók
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ½ csésze apróra vágott mogyoróhagyma
- 2 csésze félbevágott, mag nélküli lila vagy piros szőlőszem
- ½ csésze száraz cherry
- ¼ csésze fehér balzsamecet vagy rizsecet
- 1 teáskanál sárga mustármag
- ¼ teáskanál só
A forró olajra dobott hagymát közepes lángon körülbelül 2 percig kevergetjük. Majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a szőlőt, cherryt, ecetet, mustármagot és a sót. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint néha megkeverni, és körülbelül 15 perc elteltével tálalni az illatozó szószt.
Peszmeg, a mustméz
Kövessük a régi asszonyok példáját: szüret alkalmával mentsünk meg magunknak egy kevés szőlőt, és készítsük el belőle a törökök mustmézét. Ez az édes, aranyló mézhez hasonló sűrű szósz szőlőn kívül semmi mást nem igényel – csak egy lábast, fakanalat, és néhány főzésre szánt percet. A Chili és Vanília receptje alapján elkészült mustméz pedig nemcsak egy vitaminbomba, hanem isteni mártogatós a sajtokhoz, vagy öntet egy tál salátához.
Hozzávalók
- ½ kg otelló szőlő (vagy 3dl szőlőlé)
A leszemezett szőlő levére lesz hozzá szükségünk, amit kétféleképpen nyerhetünk ki: egy gyümölcscentrifuga a legegyszerűbb megoldás, ennek híján viszont fogjuk robotgépünket, vagy botmixerünket, amivel éppen csak egy kicsit megtörjük a szőlőt. Ezt leszűrve fél kilogramm szőlőből körülbelül 3 deciliter levet kapunk, melyet lassú tűzön, 35 perc alatt kissé ragacsos, szirupos állagúvá főzünk.
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix