Barion Pixel A leves, a házikosztok superfood-ja! – Coloré

A leves, a házikosztok superfood-ja!

2024. 11. 17.

A nagyi hideg nyári meggylevesénél, és anyukánk gyógyító húslevesénél nincs jobb, utóbbi másnaposságra is kiváló orvosság. Nem vicc, a húsleves kémiai kutatások alapján tartalmaz olyan anyagokat, amik a náthára és a macskajajra is jók. A magyar konyha leveseinek két oszlopos tagján túl még számtalan olyan van, amit rendszeresen főzünk, természetes, hogy szerepel a családi menükben.

Ugyan más nemzetek konyháiban is szép számmal találhatók levesek, de a magyar konyha a levesközpontú étkezési gyakorlatával és a levesek fajtáinak sokszínűségével az élvonalba tartozik. És ezt, nem csak mi gondoljuk így. Mértékadó nemzetközi gasztro portálok szerint is a világ legjobbjai közé tartoznak autentikus leveseink. 

Leves, hivatalosan

A Pallas nagy lexikona szerint a leves ‘a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a víz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit.’ A lexikon szerint ennek köszönhetően a leves táplálóbb, mint a benne főtt hús, és a legjobb húsleves marhából készül. Érdekességekből, különlegességekből tehát nincs hiány, annál is inkább, mivel levest tényleg a világ minden táján esznek, és szinte minden nép folklórjában van mese, fabula vagy leveshez kötődő legenda.

Lássunk hát néhány érdekes tényt erről a közkedvelt és egészséges ételfajtáról: 

A levesről, mint bő vízben főtt szilárd tartalmú ételről a legkorábbi régészeti bizonyítékok Kr.e. 6000-ből származnak, ami minden bizonnyal egy vízilóból készült leves volt. A kutatások során sorolták már a kínaiak végtelen listájához, de a görögök étkei közé is a levest. A legvalószínűbb, hogy a Föld minden tájékán fogyasztottak már évezredekkel ezelőtt is vízben főtt hús és zöldségételt. 

Híg és sűrű

A leveseket két általában két nagy csoportra osztják: a híg és a sűrített levesekre. Ez a jelző természetesen nem a leves teljes beltartalmi értékére, hanem csupán a levére vonatkozik. Híg levesnek számít minden olyan típus, melynek a levét nem sűrítik valamilyen keményítővel vagy tejtermékkel, esetleg benne főtt zöldségekkel. Ilyen például a húsleves. A sűrített levesek pedig értelemszerűen azok, amelyeknek a levét valamilyen, előbb említett módon sűrűbbé teszik. 

Az amerikaiak évente több mint 10 milliárd tányér levest esznek meg, amibe beleszámítanak a távol-keleti gyökerű amerikaiak konyhájában, éttermében rotyogó ramen és társai, illetve az összes konzerv leves, mely az amerikai leves kultúra alapvető élelmiszere. Utóbbiból a legnépszerűbb a tésztás csirkeleves, mely a mi csirkelevesünktől eltérően egy sűrített levesfajta. 

Andy Warhol Soup Cans
Andy Warhol’s 32 Campbell’s Soup Cans, vagyis 32 Campbell leves konzerv. /fotó: internet

Warhol levese

Az Amerikában közkedvelt, és Andy Warhol kultikus alkotása révén aztán Európában is közismertté vált konzerv levest Dr. John T. Dorrance, a Campbell Soup Company vegyésze találta fel 1897-ben. A Campbell vegyészének cáfolhatatlan érve az volt a termék mellett, hogy azoknak az élelmiszereknek, beleértve a levest is, amik átmennek a főzési folyamaton, megfelelő tárolás mellett nem változik a tápanyagtartalma, akár egy év elteltével sem. Való igaz, hiszen például a vitaminok jó része már a főzés közben lebomlik, így nehéz lenne cáfolni Dorrance állítását. De a konzervleveshez köthető az egy ujjal feltéphető nyitófedél szabadalma is, melyet Crown EasyLift néven jegyeztettek be, és azóta világszerte elterjedt.

Washington, Dc November 01: The Shoyu Ramen At Ramen By Uzu A
The Shoyu Ramen At Ramen By Uzu A /fotó: Getty

A távol-keleti gasztronómia jobbára közismert és közkedvelt fajtái közül talán a legismertebb a ramen, a pho és a híg tom yum. Mindegyikük híg leves, de nem szabad megfeledkezni a thai konyha kókusztejjel készült tom yum-járól sem. Érdekesség, hogy tápanyagtartalma, szerkezete és élettani hatása tekintetében a mi húslevesünk a pho-hoz és a ramen-hez hasonlít leginkább, talán ezért is váltak olyan népszerűvé idehaza. 

A TasteAtlas idei listáján két magyar leves is előkelő helyen, az élbolyban szerepelt a világ legjobb száz levesének listáján. A TasteAtlas „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként” hivatkozik magára, és több olyan listát is összeállított már, ahol a világ legjobb ételeit gyűjtik százas csokorba. Legutóbb a világ leveseit szemlézték, mely során a gulyás a harmincegyedik, a húsleves pedig a tizennyolcadik helyen végzett. 

Country Style, The Hungarian Restaurant Operating Since The Early 60s In The Annex That's The Last Hungarian Restaurant From The Area's Hungarian Heyday Of The 60s And 70s. Ontario Loosened Restrictions To Slow The Spread Of The Covid 19 Pandemic.
A Country Style, a hatvanas években nyílt magyar étterem gulyása Ontario államban. /fotó: Getty

A nyitókép forrása: Getty Images