Az ősz beköszöntével a természet gazdagabbnál gazdagabb ízekkel és alapanyagokkal ajándékoz meg minket. Az ősz jellegzetes ízei, mint a sütőtök, a gesztenye és az alma, nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem a konyhánkba is meghitt, otthonos hangulatot varázsolnak. Ezek az alapanyagok változatosan felhasználhatók, és számtalan finomságot készíthetünk belőlük, melyekkel garantáltan lenyűgözhetjük a családot. Most három egyszerű, de különleges receptet mutatunk, amelyekkel felfedezheted az ősz legfinomabb ízeit.
1. Krémes sütőtökleves pirított magvakkal
A sütőtök íze az egyik legkedveltebb őszi csemege, ami kiváló alapanyag egy finom, selymes leveshez. Ez a krémes sütőtökleves melegséget hoz a hideg napokra, a pirított magvak pedig ropogós textúrát adnak a fogásnak.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml főzőtejszín (opcionális: kókusztej a vegán változathoz)
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- Olívaolaj
- Pirított tökmag, napraforgómag a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük.
- Egy lábasban olívaolajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldségalaplével, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a sütőtök meg nem puhul.
- Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt vagy a kókusztejet. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
- A levest forrón tálaljuk, a tetejére pirított tökmagot és napraforgómagot szórunk.
2. Gesztenyés-almás rétes
A gesztenye és az alma párosa tökéletes őszi desszertet alkot. Ez a rétes egyszerűen elkészíthető, és a ropogós tészta, a szaftos alma és a gesztenye édes, krémes tölteléke együtt varázslatos ízélményt nyújt.
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 500 g főtt gesztenye (vagy gesztenyepüré)
- 4-5 közepes alma
- 2-3 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 50 g olvasztott vaj (vagy növényi margarin)
- Zsemlemorzsa a réteslapok közé
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a barna cukorral és a fahéjjal.
- A gesztenyét apróra törjük (ha gesztenyepürét használunk, azt egyenletesen eloszlatjuk a tésztán).
- A réteslapokat nedves konyharuhára terítjük, majd megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
- A réteslap alsó harmadára helyezzük a gesztenyét és az almaszeleteket, majd szorosan feltekerjük a rétest.
- A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük (kb. 20-25 perc).
- Tálaláskor porcukorral hintjük meg, és ízlés szerint vaníliasodóval kínáljuk.
3. Almás-fahéjas sült zabkása
Ez az almás-fahéjas sült zabkása egy tápláló reggeli vagy egy könnyű desszert is lehet, amely tele van ízletes őszi alapanyagokkal. A meleg almás sütemény illatát idéző étel nemcsak finom, de egészséges is.
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely
- 2-3 alma meghámozva, kockára vágva
- 2 tojás
- 1/2 csésze méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csésze tej (vagy növényi tej)
- 1/2 csésze apróra vágott dió
- 1/2 teáskanál sütőpor
- Csipet só
Elkészítés:
- Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sütőport és a sót.
- Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a mézet/juharszirupot.
- Az almákat apró kockákra vágjuk, és a zabos keverékhez adjuk.
- A nedves hozzávalókat összekeverjük a száraz alapanyagokkal, majd hozzáadjuk a diót is.
- Az egészet egy kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.
- Melegen tálaljuk, esetleg egy kis joghurttal vagy mézzel meglocsolva.