Barion Pixel Az ősz ízei: sütőtök, gesztenye és alma – Ezekkel az őszi receptekkel garantáltan elkápráztatod a családot! – Coloré

Az ősz ízei: sütőtök, gesztenye és alma – Ezekkel az őszi receptekkel garantáltan elkápráztatod a családot!

2024. 09. 27.

Az ősz beköszöntével a természet gazdagabbnál gazdagabb ízekkel és alapanyagokkal ajándékoz meg minket. Az ősz jellegzetes ízei, mint a sütőtök, a gesztenye és az alma, nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem a konyhánkba is meghitt, otthonos hangulatot varázsolnak. Ezek az alapanyagok változatosan felhasználhatók, és számtalan finomságot készíthetünk belőlük, melyekkel garantáltan lenyűgözhetjük a családot. Most három egyszerű, de különleges receptet mutatunk, amelyekkel felfedezheted az ősz legfinomabb ízeit.

sütőtök
fotó: Gettyimages

1. Krémes sütőtökleves pirított magvakkal

A sütőtök íze az egyik legkedveltebb őszi csemege, ami kiváló alapanyag egy finom, selymes leveshez. Ez a krémes sütőtökleves melegséget hoz a hideg napokra, a pirított magvak pedig ropogós textúrát adnak a fogásnak.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 200 ml főzőtejszín (opcionális: kókusztej a vegán változathoz)
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • Olívaolaj
  • Pirított tökmag, napraforgómag a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük.
  2. Egy lábasban olívaolajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt. Pár percig pirítjuk.
  3. Felöntjük a zöldségalaplével, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a sütőtök meg nem puhul.
  4. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt vagy a kókusztejet. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  5. A levest forrón tálaljuk, a tetejére pirított tökmagot és napraforgómagot szórunk.
gesztenye
Slices Of Sweet Chestnut Cake

2. Gesztenyés-almás rétes

A gesztenye és az alma párosa tökéletes őszi desszertet alkot. Ez a rétes egyszerűen elkészíthető, és a ropogós tészta, a szaftos alma és a gesztenye édes, krémes tölteléke együtt varázslatos ízélményt nyújt.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 500 g főtt gesztenye (vagy gesztenyepüré)
  • 4-5 közepes alma
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 50 g olvasztott vaj (vagy növényi margarin)
  • Zsemlemorzsa a réteslapok közé

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a barna cukorral és a fahéjjal.
  2. A gesztenyét apróra törjük (ha gesztenyepürét használunk, azt egyenletesen eloszlatjuk a tésztán).
  3. A réteslapokat nedves konyharuhára terítjük, majd megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
  4. A réteslap alsó harmadára helyezzük a gesztenyét és az almaszeleteket, majd szorosan feltekerjük a rétest.
  5. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük (kb. 20-25 perc).
  6. Tálaláskor porcukorral hintjük meg, és ízlés szerint vaníliasodóval kínáljuk.
alma, fahéj
Fresh Red Apples In The Basket

3. Almás-fahéjas sült zabkása

Ez az almás-fahéjas sült zabkása egy tápláló reggeli vagy egy könnyű desszert is lehet, amely tele van ízletes őszi alapanyagokkal. A meleg almás sütemény illatát idéző étel nemcsak finom, de egészséges is.

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely
  • 2-3 alma meghámozva, kockára vágva
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csésze tej (vagy növényi tej)
  • 1/2 csésze apróra vágott dió
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • Csipet só

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sütőport és a sót.
  2. Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a mézet/juharszirupot.
  3. Az almákat apró kockákra vágjuk, és a zabos keverékhez adjuk.
  4. A nedves hozzávalókat összekeverjük a száraz alapanyagokkal, majd hozzáadjuk a diót is.
  5. Az egészet egy kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.
  6. Melegen tálaljuk, esetleg egy kis joghurttal vagy mézzel meglocsolva.