Barion Pixel Olajok a konyhában: mutatjuk, melyik mire való? – Oldal 2 – Coloré

Olajok a konyhában: mutatjuk, melyik mire való?

2024. 10. 20.

4. Repceolaj

Alacsony telített zsírsavtartalmú olaj, semleges ízével és magas füstpontjával. Magas hőmérsékleten is stabil marad, így ideális választás lehet különféle konyhai technikákhoz.

Mire való?

  • Sütés és pirítás: Magas hőfokon történő sütéshez is alkalmas, például wokban sütött ételekhez.
  • Saláták: Semleges íze miatt jól kombinálható különböző salátaöntetekhez.
Szezámolaj, fotó: Gettyimages
Szezámolaj, fotó: Gettyimages

5. Szezámolaj

Karakteres, diós íze van, amely különösen jól illik ázsiai ételekhez. A sötét, pirított szezámolaj különösen intenzív ízű, ezért mértékkel kell használni.

Mire való?

  • Fűszerezés: Leginkább ízesítésre, tálalás előtt csepegtetik az ételekre, például tésztaételekre, levesekre.
  • Sütés és pirítás: Mérsékelt hőmérsékleten is jól használható, például ázsiai wok ételekhez.
Avokádóolaj, fotó: Gettyimages
Avokádóolaj, fotó: Gettyimages

6. Avokádóolaj

Az avokádóolaj az egyik legegészségesebb választás, tele egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett az egyik legmagasabb füstponttal rendelkező olaj.

Mire való?

  • Sütés és főzés: Kiválóan használható magas hőmérsékleten történő sütéshez, mint például grillezéshez vagy bő olajban sütéshez.
  • Saláták és hideg ételek: Finom, enyhén diós íze miatt hideg ételekhez is kiváló.