C-vitamin olaj: Igazi nagyágyú az üde bőrképhez

2021. 02. 09.

Nem csak belülről, kívülről is alkalmazni kell a C-vitamint.

viva luna studios KiQt6CC0BvY unsplash

Valószínűleg neked is a C-vitamin volt az első vitamin, amit valaha elkezdtél szedni, és azóta is rendszeresen fogyasztod, pláne a téli időszakban, mikor az immunrendszernek a legnagyobb szüksége van az erősítésre. Ez a vitamin egy igazi nagyágyú: nem csak az immunrendszeredet, de a bőrödet is varázslatosan karbantartja. A C-vitamin, azaz aszkorbinsav az 1930-as évek óta jelen van a tudományban, és nagyjából 5 éve fedezte fel magának a kozmetikai ipar, azóta pedig egyre szélesebb körben örvend népszerűségnek.

Ha por vagy tabletta formájában beszeded, kedvezel vele az egész szervezetednek, azonban a bőröd C-vitamin tartalma nem nő tőle, emiatt pedig külsőleg kell bejuttatni. A bőr C-vitamin tartalmát a legjobban olajjal növelheted, ha reggel és este is alapos tisztítás után bekened vele. Nem kell aggódnod, nem hagy semmilyen zsíros nyomot az olaj, és nem változtat a bőröd fényesedésre, olajosodásra való hajlamán negatív irányba.

Rengeteg benne az antioxidáns

A C-vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan felveszi a harcot a bőröregedéssel. Mivel folyamatosan a szabad gyököknek van kitéve a bőröd, pláne a városi levegő, a szmog, a monitorod fénye és egyéb környezeti hatások miatt, ezért gyorsabban ráncosodhatsz, a C-vitamin pedig épp ezt lassítja. Mivel az UV-fény az egyik legerősebben károsító tényező a bőr számára, fontos kiemelni, hogy a C-vitamin még a fényvédőd hatékonyságát is fokozza.

Ragyogni fog tőle az arcod

Bármennyire is hidratált és feszes az arcod, előfordulhat, hogy fakónak és fáradtnak látod. Ilyenkor egy ragyogásfokozó terméket érdemes bevetni, például a C-vitamint. Segíti a sejtműködést, és már néhány használat után üdébb és ragyogóbb lesz tőle az eddig fáradtnak tűnő bőröd.

giphy 19 1
Kép forrása: Giphy

Hatékony a pigmentfoltok ellen

Az idő előrehaladtával megjelenhetnek bőrödön pigmentfoltok, amik ellen az egyik legjobb fegyver az aszkorbinsav. Nagyjából 4-5 hónapnyi használat után láthatóan halványulnak a barnás elszíneződések, hála a vitamin pigment termelő enzim szabályozási képességének. A C-vitamin hatására a bőr kevesebb melanint termel, így nem csak, hogy nem jönnek ki újabb pigmentfoltok, de a meglévőek is látványosan halványulnak.

Feszesíti a bőrt

Nem csak az antioxidánsok miatt tartja fiatalon a bőrödet, hanem azért is, mert elősegíti a bőr kollegéntermelését. Kollagént külsőleg nem érdemes a bőrre kenni, mert nem hatékony a ráncok ellen, csak ha beveszed tabletta vagy ital formájában, és ha serkented a testedben a termelődését. A C-vitamin szérum ezt segíti, a bőröd gyorsabban termeli a feszesítő, ránctalanító kollagént.

Borítókép forrása: Unsplash