A nyári zöldségek mind sokoldalúan felhasználhatók.
Akár levesbe, akár főételbe, akár csak köretként szeretnénk elkészíteni, a cukkini, a kukorica, a zöldbab, a zöldborsó vagy a friss paradicsom és paprika is kiváló alapanyagok.
Egyszerre könnyű és laktató ételek nyári zöldségekből
Chilis-babos kukoricaleves
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 1 tk. koriander
- 35 dkg kukorica
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. liszt
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1/2 tk. szárított chilikarika
- 2 tk. ételízesítő
- 43 dkg chilis bab
Elkészítés:
- A koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd átöntjük egy mozsárba és alaposan összetörjük. A kukoricát egy szűrőbe öntjük, majd hagyjuk lecsepegni. A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.
- Amikor a hagyma megfutott, hozzáadjuk a fokhagymát is. Összeforgatjuk, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, felöntjük körülbelül 5 dl vízzel, valamint a tejjel és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a koriandert, a chilikarikákat, az ételízesítőt, és így főzzük nagyjából 10 percig.
- A levesbe öntjük a chilis babot és a lecsepegtetett kukoricát. Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 2-3 percen keresztül. A levest friss korianderrel megszórva tálaljuk.
Tojásos lecsó
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. olaj
- 3 fehér paprika
- 5 paradicsom
- 15 dkg cserkészkolbász
- 8 tojás
Elkészítés:
- A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, az olajat pedig felmelegítjük. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és leszárítjuk, majd a paprikát vékonyan felcsíkozzuk, a paradicsomot pedig kockákra szeljük.
- Amikor az olaj már forró, beleszórjuk a hagymát és enyhén megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, beleszórjuk a paprikacsíkokat és addig sütjük, amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot is, felöntjük kevés vízzel és puhára pirítjuk.
- A kolbászt felszeleteljük, a zöldségekhez adjuk és a lecsót körülbelül 5 perc alatt összerottyantjuk. A tojásokat felütjük, ízlés szerint sózzuk és felverjük. A lecsós alapra öntjük és készre sütjük. Tetszés szerint friss kenyérrel tálaljuk.
Virslis cukkiniragu
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 cukkini
- 1 üveg apró gomba
- 2 pár virsli
- 2 ek. zsír
- 1 tk. őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot és a cukkinit megmossuk és lecsepegtetjük, majd mindet felaprítjuk. A gombát alaposan lecsepegtetjük, a virslit pedig vastagabb karikákra szeljük.
- A zsírt felmelegítjük és megfuttatjuk rajta a hagymát. Ezután beleszórjuk a fokhagymát, összeforgatjuk, néhány pillanatig pirítjuk és hozzáadjuk a paprikát, valamint a paradicsomot. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával és néhány percig főzzük.
- A zöldséges keverékhez adjuk a cukkinit, a gombát és a virslit is, az egészet összeforgatjuk, majd félpuhára főzzük. Amikor kész, tetszés szerint rizzsel, tarhonyával vagy bulgurral tálaljuk.
Zsenge cukkinifőzelék
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 3 cukkini
- 1 ek. aprított kapor
- 2 tk. ételízesítő
- 1 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- 1 tk. almaecet
Elkészítés:
- A cukkinikat alaposan megmossuk, leszárítjuk, de nem hámozzuk meg. Mindegyiknek levágjuk a végét, majd a húsukat legyaluljuk. Megszórjuk az aprított kaporral, valamint az ételízesítővel, átkeverjük és néhány percig állni hagyjuk. Ezután enyhén kinyomkodjuk és egy lábasba tesszük.
- A cukkinit felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük és félig megfőzzük. Közben a tejfölben simára keverjük a lisztet, valamint keveset a cukkini főzőlevéből is. Folyamatos keverés mellett a cukkinihoz öntjük, majd néha átkeverve hagyjuk még pár percig főni.
- Ezután a főzelékhez adjuk az almaecetet, alaposan elkeverjük és levesszük a tűzről. Tetszés szerinti feltéttel tálaljuk.
Könnyű nyári ételek egyszerűen – Ezeket az egész család szívesen eszi majd
A nyári hőségben olyan ételekre vágyunk, melyektől nem nehezedik el a gyomrunk, sokkal inkább felfrissítenek minket. Legyen szó könnyed krémlevesről, frissen kevert salátáról vagy éppen házi fagylaltról, a cikkünkben felsorolt receptekkel nem foghatunk mellé.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix