Barion Pixel Négy őszi gyümölcs, ami miatt nem bánjuk, hogy el kellett tennünk a bikinit – Coloré

Négy őszi gyümölcs, ami miatt nem bánjuk, hogy el kellett tennünk a bikinit

2022. 10. 22.

Az ősz nemcsak a szürkeségről és a nyár búcsúztatásáról szól: tele van ízekkel, színekkel és illatokkal. Megmutatjuk, hogy melyik az a négy őszi gyümölcs, ami kárpótol a hűvösebb időjárásért.

A legtöbb ember nem rajong az őszért, hiszen ez egyben az önfeledt nyári hónapok végét jelenti. A gyönyörű sárga falevelek és az indián nyár ragyogó napsütése mellett azonban még számtalan dologgal kárpótol minket ez az évszak: elsősorban azokkal a kerti kincsekkel, őszi gyümölcsök sokaságával, amik csak ilyenkor teremnek meg. Nem csak azért rajongunk értük, mert őrülten finomak, hanem azért is, mert csupa olyan vitamint és antioxidánst tartalmaznak, amik segítenek felkészíteni az immunrendszerünket a téli hideg hónapokra.

Négy csodás őszi gyümölcs, amit csak imádni lehet

FÜGE

Igaz, hogy a füge nem a legnépszerűbb gyümölcs hazánkban, és a legtöbb esetben csak a szárított változatával találkozunk, ám már egyes piacokon és néhány szupermarketben is kapható az érett gyümölcs, amiből egy falat is képes a mennyországba repíteni. Igazi őszi kényeztetés, ami elfeledteti velünk, hogy véget ért a nyár. Nemcsak az íze miatt érdemes felkutatni ezt csodaszép lila őszi gyümölcsöt, hanem azért is, mert az egész család immunrendszere hálás lesz érte. Magas A-vitamin tartalma mellett bővelkedik B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, foszforban és kalciumban is. Mivel magas a cukortartalma, érdemes vele csínján bánni, bár ez tulajdonképpen képtelenség annak, aki rajong érte. Kalóriaértéke is igen magas, ezért egy igazi energiabomba a gyerekek és a felnőttek számára is.

őszi gyümölcs
A füge igazi energiabomba a gyerekek és a felnőttek számára is. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

SZŐLŐ

Valljuk be, a szőlő nem más, mint az őszi gyümölcsök koronázatlan királynője. Minden szőlősgazda izgatottan várja a szüret napjait, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre való csemegét. Már maga a szőlő is egy tökéletes őszi nassolnivaló, de a belőle készült édes mustnak sem lehet ellenállni. Mivel tele van B3-,B6- és E-vitaminnal, ezért igazi immunerősítő, ráadásul a szőlőmagban található olaj a szabadgyökök ellensége.

őszi gyümölcs
A szőlőmagban található olaj a szabadgyökök ellensége. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

BIRSALMA

A birsalma az az őszi gyümölcs, ami nagyon megosztó lehet, hiszen kissé fanyar íze miatt sokan nem szeretik. Annak, aki nyersen nem rajong érte, érdemes kipróbálni a birsalmasajtot, kompótot, vagy a mindig tökéletes választásnak bizonyuló birsalma levest. Nem érdemes kihagyni az őszi étrendből, hiszen magas a vitamintartalma, sőt, azoknak is ajánlott, akik étvágytalansággal küzdenek. Magnézium-, vas– és kalciumtartalma mellett A-, B1, B2-, B6-, E- és még P vitamint is tartalmaz. Tényleg egy igazi őszi vitaminbomba.

őszi gyümölcs
A birsalma egy igazi őszi vitaminbomba. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

ALMA

Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban meg kell említenünk az örök klasszikus almát, amiről ma már talán tudomást sem veszünk, mégis a legtöbb ember kedvence. Szinte egész télen át tartósak és frissek maradnak, főleg akkor, ha hűvös helyen tároljuk őket. Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az almát, praktikus finom, és a legtöbb őszi gyümölcshöz képest olcsó is. De az alacsony ár nem jelenti azt, hogy kevesebb hasznos anyagot tartalmazna, sőt! Csak kevesen tudják, de az alma több mint, harminc féle, a szervezet számára elengedhetetlen nyomelemet tartalmaz. A benne található vitaminok közül az eddig felsoroltakhoz hasonlóan B1-, B2-, B6- és A-vitamin tartalma is igen kiemelkedő. Mindezek mellett folsavtartalmát is fontos megemlíteni, hiszen ennek jelentős szerepe van a kismamák étrendjében is.

őszi gyümölcs
Az alma harmincféle, a szervezet számára elengedhetetlen nyomelemet tartalmaz. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/gasztro/negy-oszi-gyumolcs/