Napraforgó, Beszterce rózsája és Nimród – ma már megkóstolhatod őket!

2021. 08. 20.

Minden évben augusztus 20-tól kezdve kapható Az ország tortája, amivel a legtehetségesebb cukrászok köszöntik Magyarországot születésnapján. A szakmai zsűri idén a Napraforgó nevű tortának adta a megtisztelő címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a Beszterce rózsája lett. Rendhagyó módon idén egy harmadik torta is készült a Vadászati és természeti Világkiállítás tiszteletére, a Nimród.

A mi családunkban hagyomány, hogy augusztus 20-án végigkóstoljuk az országtortákat. Szinte soha nem csalódunk, hiszen olyan alkotásokról van szó, amibe Magyarország legkreatívabb cukrászai adják bele a szívüket-lelküket, és amik közül minden évben egy szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

Ezek a torták azért is annyira „bejövősek”, mert a Magyar Cukrász Ipartestület minden évben olyan recepteket vár, amik „kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készülnek”, amellett „csak szigorúan kiváló minőségű, természetes alapanyagokat tartalmaznak.” A végeredmény pedig: a szájunkban szinte elolvadó, harmonikus, csodálatos ízű sütemény, amit az év folyamán még többször kipróbálunk.

Ismerkedj meg Magyarország 2021-es tortáival!

Napraforgó

Az idei nyertest a budapesti Habcsók cukrászdában dolgozó Fodor Sándor álmodta meg. A Magyar Cukrász Ipartestület weboldalán lévő értékelés szerint: Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet.

Napraforgo
A Napraforgó, Magyarország 2021-es tortája / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Csokoládés, ropogós talpon, búzalisztmentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

Beszterce rózsája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mionden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettell közösen hirdeti meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A győztes tortát idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda mestere, Füredi Krisztián készítette. A szakember valóban tudhat valamit, engem például ez a sütemény varázsolt el a leginkább a három tortaszelet közül. Nem túl édes, friss, kellemes, különleges, az ember már kóstolás közben nyúlna a következő szeletért – számomra ilyen az ideális édesség.

Beszterce
Az én személyes kedvencem, a Beszterce rózsája / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Íme a hivatalos vélemény: Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi.

Nimród

Az idei extra az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra megalkotott Nimród fantázia nevű torta. Bevallom, számomra a három torta közül ez állt a második helyen, még akkor is, ha a zsűritől eltérő véleményem a hozzá nem értésemet bizonyítja. Ez a desszert szintén az előbb említett Füredi Krisztián kezei közül került ki, a tápiószecsői Hisztéria cukrászdából.

Nimrod Jo
A Vadászati és Természeti Világkiállításra készült Nimród / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.

A szakember véleménye

„Alapvetően nem is versenynek nevezném, hiszen ez a megmérettetés több fordulós, ahol technikai/küllemi javaslatokat teszünk és segítjük az elkészítőt, hogy a finomhangolások által egy méltó torta képviselje az adott évben az országot, és ezzel a kollégákat is” – jegyezte meg Baracskay Angéla cukrász séf, szakmai tanácsadó, aki idén másodjára volt a zsűri tagja. A jelentkezőknek más-más motivációja van, de nyilván az önmegvalósítás az elsődleges. Ennek a kétoldali dinamikának a folyamatában a cukrászok egymástól is tanulnak, fejlődnek.

A torták technikai háttere széles spektrumú, az alap technikák zömében megjelennek, ami nem feltétlenül igényel olyan mély szaktudást. A mai, képzett cukrászoknak nem idegen a francia technikákra épülő mousse készítés, egy gyümölcsragu,  vagy épp a piskóta. „Mondhatnám úgy is, összeollózni egy receptet könnyű, én – és szerintem mondhatom a többiek nevében is – azt a bizonyos pluszt keresem ízben/formában/ textúrákban amitől egyedivé válik az alkotás” – tette hozzá a szakember.

Angela Dolgozik
Baracskay Angéla munka közben (a kép illusztráció, nem az idei zsűrizésen készült) / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Érzékelhető egy trend az országtortákkal kapcsolatban: az utóbbi években a verseny teljesen elindult a mousse torták irányába. Egyrészről jó, hiszen a régi, nehéz krémeket egy lágy, habos állag váltotta fel. „De – és most jön a nagy de –sajnálom, hogy  nem használják ki többen a magyar cukrászati alap technikákat, és nem modernizálják őket. Számomra ez lenne a nagy „wow” érzet” – árnyalja a képet a cukrász séf.

„Nem került döntőbe az a két torta, ami számomra favorit volt. Az egyik már az elődöntőben kiesett, a másik pedig a dobogóról is lecsúszott. Ilyen van, többen vagyunk, másképp látjuk a dolgokat, de ennek az eredményéből születik meg végül az, ki kerül dobogóra. Az „Egy a természettel” tortát nem kóstolhattam „volna”, nem vettem részt a zsűriben, de a színfalak mögött megtettem. Nekem a Kikelet nevű torta volt az, ami technikailag és ízvilágilag is elnyerte a tetszésemet” – mondta Baracskay Angéla.

Hol kaphatók az országtorták?

Ha neked is kedved támadt megkóstolni a tortákat, akkor ezt már augusztus 20-án megteheted Budapesten a Várkert Bazárban lévő Magyar Ízek Utcájában.

A cukrászdák országszerte augusztus 20-án kapják meg az addig szigorú titokként őrzött receptet, és lehet, hogy már aznap, de legkésőbb augusztus 22-én elkezdik árulni őket. IDE kattintva megnézheted, lakhelyed közelében hol kóstolhatod meg az idei országtortákat. Jó étvágyat!