Magnézium: nem “csak” egy ásványi anyag. (x)

2021. 06. 24.

Milyen szerepet tölt be az életünkben a magnézium és milyen panaszokat okoz a hiánya? Azt is eláruljuk, hogy milyen finomságokat érdemes fogyasztani, ha magnéziumban gazdag étrendet szeretnénk magunknak kialakítani.

A magnézium a szervetlen ásványi anyagok közé tartozik. Olyan elem, amelyre a szervezetnek sok mindenhez szüksége van, beépíti az egyes folyamatokba, illetve hatására más szervetlen elemek és vegyületek tudnak hasznosulni.

M1 1

Szintén elengedhetetlen a magnézium az egyes enzimek működéséhez. Ezek olyan fehérjék a szervezetünkben, amelyek beindítanak, katalizálnak bizonyos biokémiai folyamatokat. Az enzimek szabályozzák például a zsír-, a fehérje- és szénhidrát anyagcserét, de szerepük van a regenerációban is. A magnézium szabályozza a sejtjeink áteresztőképességét, közvetve fokozza az antioxidáns védekező rendszer aktivitását, és még a csontok és fogak alkotóelemei között is megtaláljuk.

Mi tartalmaz magnéziumot?

A magnézium megtalálható a legtöbb gyümölcsben (pl. banán), a sötét levelű zöldségeinkben (pl. spenót, sóska, kelkáposzta vagy a mángold) vagy a hüvelyesekben (szójabab). Jó hír a nassolóbajnokoknak, hogy a magnéziumot a különféle olajos magvak fogyasztásával is bevihetik a szervezetükbe, többek közt a különböző diófélékkel, mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal, pekándióval vagy éppen a napraforgómaggal. A felsoroltak mellett fellelhető még az olyan teljes értékű gabonákban, mint a tönkölybúza, teljes rozs vagy búzakorpa. Az ínyencek az avokádó, a lazac vagy a tonhal fogyasztásával gondoskodhatnak a magnézium adagjukról, de a magas kakaótartalmú és jó minőségű étcsokoládé is gyakran tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot.

M2

A nem megfelelő magnézium bevitel hosszú távon problémákat idézhet elő. Miben nyilvánulhat meg a magnéziumhiány?

Izomgörcsök, idegesség, ingerlékenység, átmeneti fáradtság, koncentrálóképesség zavara, enyhébb alvászavarok, enyhe szorongás, a szorongás jeleként emésztőrendszeri görcs vagy szívdobogásérzés.

A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt nők számára 300 mg, férfiak számára 350 mg, hogy normálisan és egészségesen működjön.

A B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért gyakoriak az olyan készítmények, amelyek a magnézium mellett B6-vitamint is tartalmaznak.

Támogatott tartalom

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!