Barion Pixel Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka – Coloré

Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka

2022. 04. 29.

Könnyű vacsorák húsimádóknak, amelyekkel sikert arathatsz.

A húsimádóknak szóló receptekből valószínűleg rengeteg könyvet írhatnánk, az alábbiakban azonban olyan recepteket találsz (egészen pontosan két húsosat és egy halasat), amiket egyszer mindenképp meg kell kóstolnod. Még a legunalmasabb hétköznapot is feldobják, és bár a fogásokat pihentetni kell fogyasztásuk előtt, megéri kivárni ezt az időt, mert így igazán összeérnek az ízek.

Könnyű vacsorák húsimádóknak

Koreai marhatacos

Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 15 perc
Pihentetési idő: minimum 2 óra

Hozzávalók 6 adagra:

  • 50 dkg marhasteak
  • 6 db tortillalap
  • vörös káposzta a tálaláshoz
  • 1-2 db avokádó
  • 1 db citrom leve
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj a sütéshez

A marinádhoz:

  • 4 ek. szezámmagolaj (a pirított szezámmagolaj a legjobb)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 4 ek. sötét szójaszósz
  • 1 púpozott ek. nádcukor
  • őrölt bors

A szószhoz:

  • 150 g zsírszegény natúr joghurt
  • 1 ek. Worcestershire szósz
  • 1 ek. chiliszósz
  • 1 ek. light majonéz
  • friss koriander

Elkészítés:

A steaket megmossuk, a faggyús részt levágjuk, a többit szárazra töröljük, vékony csíkokra vágjuk és tálba tesszük. A marinád elkészítéséhez a szezámmagolajat egy kisebb tálba öntjük, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a meghámozott, finomra reszelt gyömbért, a szójaszószt, a cukrot, kevés őrölt borsot. Az egészet összekeverjük, megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük a marhacsíkokra és jól átkeverjük, hogy minden húsdarabkát befedjen a pác. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb, ha egy egész éjszakára.

Tálalás előtt a vörös káposzta külső leveleit levesszük és eldobjuk, a többit konyhai gyalun finomra reszeljük. Közvetlenül tálalás előtt az avokádót meghámozzuk, a magját kivesszük, majd a húsát kockákra vágjuk. A citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A hús sütéséhez használjunk öntöttvas serpenyőt – minél vastagabb, annál jobb. Melegítsük fel szárazon közepes lángon, majd amikor már elég forró, öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Tegyük rá a húscsíkokat, de ne zsúfoljuk túl, több részletben süssük meg. A megsült húst szedjük tányérra, tálalásig tartsuk melegen.

Amíg a hús sül, készítsük el a szószt. A joghurtot keverjük össze a majonézzel, a kétféle szósszal, ízlés szerint sóval és apróra vágott friss korianderrel. Ha megsült az összes hús, a vasserpenyőt töröljük óvatosan szárazra. Tegyük vissza a lángra, és helyezzünk bele egy tortillalapot. Fordítsuk át a másik oldalára is, és addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz. Vegyünk elő egy félliteres ásványvizes palackot, vegyük le róla a címkét, mossuk tisztára a palackot, majd tekerjük rá a meleg tortillalapot, és hagyjuk rajta pár percig. Így felveszi annak hengeres alakját, és könnyebb lesz megtölteni. A tortillalapokat töltsük meg káposztával, avokádóval, hússal, majd locsoljuk meg a joghurtos szósszal. Azonnal tálaljuk.

Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Koreai Marhatacos
Könnyű vacsorák húsimádóknak: koreai marhatacos (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mexikói lazacnyársak mangósalsával

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 10 perc
Pihentetési idő: 30 perc

Hozzávalók 2 adagra:

  • 2 szelet lazac bőr nélkül
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj (ebből 1 ek. a sütéshez)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott tk. pirospaprika
  • só, bors
  • nyársak a sütéshez

A salsához:

  • 1 db nagy avokádó
  • 3 szál újhagyma
  • 1 db piros húsú paprika
  • 1 db érett mangó
  • 1 kis csokor koriander
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis chilipaprika
  • 1 db citrom vagy meggy leve
  • 2 tk. extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és egyforma méretű kockákra vágjuk. Az olajat, a paprikát, a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát egy kisebb tálban összekeverjük. Beleforgatjuk a lazackockákat, és 30 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a salsát: a mangót megmossuk, kicsumázzuk, majd azt is kisebb kockákra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, a magját kivesszük, a húsát egy kanállal kiszedjük, kockákra vágjuk.

Azonnal meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Apróra vágjuk a chilipaprikát is. Az egészet megsózzuk, ráöntjük az olajat, összekeverjük, és lefedve tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A nyársakat elővesszük, majd felszúrjuk rájuk a lazackockákat. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és rátesszük a nyársakat. Minden oldalon körülbelül 2 percig sütjük, hogy belül is átsüljenek. Melegen, a salsával együtt tálaljuk.

Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Mexikói Lazacnyársak Mangósalsával
Könnyű Vacsorák Húsimádóknak: mexikói lazacnyársak mangósalsával (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Wokban sült tészta ötfűszeres kacsamellel

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30 perc

Hozzávalók 2 adagra:

  • 2 db kacsamell (kb. 25-30 dkg a kettő, bőrével együtt mérve)
  • 1 púpozott tk. kínai ötfűszerkeverék
  • 1 db 3 cm-es gyömbér
  • 3 ek. osztrigaszósz
  • 1 ek. sötét szójaszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 20 dkg száraz kínai tészta (más néven tojásos tészta vagy woktészta)
  • 15 dkg friss, aprófejű csiperkegomba
  • 2 db chilipaprika
  • 2 db pak choi
  • 3 szál újhagyma
  • 10 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. szezámmagolaj

Elkészítés:

A kacsamell bőrét lehúzzuk, a húst megmossuk, szárazra töröljük, majd csíkokra vágjuk. Egy kisebb tálba tesszük a csíkokat, összeforgatjuk a kínai ötfűszerrel, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Az osztrigaszószt, a szójaszószt, az áttört fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért egy kisebb tálban összekeverjük. Az étkezési keményítőt egy másik tálban kevés hideg vízzel elkeverjük, és az osztrigaszószos keverékhez adjuk, majd az egészet félretesszük.

Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Wokban Sült Tészta ötfűszeres Kacsamellel
Könnyű vacsorák húsimádóknak: wokban sült tészta ötfűszeres kacsamellel (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Nagyobb fazékban vizet forralunk, majd beletesszük a félbevágott zöldbabot. Körülbelül 5 perc alatt készre főzzük, és hideg víz alatt leöblítjük, leszűrjük. Wokban 2 evőkanál olajat felmelegítünk, majd rátesszük a kacsamellcsíkokat. 2-3 percig sütjük őket mindkét oldalukon, majd tányérra szedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

A wokban visszamaradt zsíradékon megdinszteljük a karikákra vágott újhagymát, hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott gombát és a félbevágott pak choit. Ráöntjük a keményítős, fűszeres szószt, visszatesszük bele a kacsamellcsíkokat, és pár perc alatt összefőzzük. Amikor a pak choi összeesett, hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett tésztát, a szezámmagolajat, és az egészet összeforgatjuk. Melegen tányérra szedjük, megszórjuk az apróra vágott chilipaprikával, pár szem újhagymakarikával, és azonnal tálaljuk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix