Barion Pixel Ízemlékekből gyúrt végtelen szalámirúd és kortárs művészet – rendhagyó kiállításmegnyitón jártunk (x) – Coloré

Ízemlékekből gyúrt végtelen szalámirúd és kortárs művészet – rendhagyó kiállításmegnyitón jártunk (x)

2023. 05. 11.

Neked mi jut eszedbe a téliszalámiról – anyu szendvicse, az osztálykirándulások vagy egy balatoni bortúra? Az ízekhez könnyen kapcsolódunk, erős emlékeket idéznek fel bennünk, erre apellált a PICK és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös művészeti projektje is. Az ÍZ-EMLÉK-KÉPEK kiállítás megnyitóján jártunk a BBB KultPont és Közösségi Térben.

Emlékeztek az általános iskolai osztálykirándulásokra, amikor a busz indulása után két perccel mindenki csomagolta is ki a szülei által a hátizsákjába rejtett szendvicseket, így nem sokkal később az egész járművet betöltötte a jellegzetes illat? Bennem a törődéssel kapcsolódott össze a PICK téliszalámi, mert édesanyám minden egyes iskolai napon szalámis szendvicset csomagolt nekem tízóraira és uzsonnára, a zsömlét pedig papa vette hozzá aznap reggel a pékségben. Őszintén bevallom, hogy akkor még nehezteltem a helyzetre, szívesebben ettem volna kakaós csigát és túrós batyut, mint a többiek, de felnőve rájöttem, hogy anya szendvicsében ott volt a gondoskodás. Apropó papa, ahogy tegnap a megnyitó után kóstolgattuk a téliszalámis-falatkákat, egy erőspaprikás változat kapcsán szóba került köztünk az is, hogy jellemzően a nagypapánk ette zöldpaprikával a PICK-et, kisbicskával szelte azt, mellé pedig házi kenyeret adott neki mama. A papám már nem él, de a hozzá kapcsolódó emlékeim sorában az előbbi előkelő helyet foglal el.

„Ahogy beér az ember a terembe, és megcsapja a hagymaszag, rögtön biztos lesz abban, hogy ebben a térben semmi formális dolog nem fog történni ma este” – kezdte Winkler Nóra, az est házigazdája a megnyitó beszédét, és igaza volt, a PICK és a MOME közös művészeti projektje a téma és a kiállított alkotások folytán egy közösségépítő, múltidéző, baráti élmény volt, nem pedig valamilyen száraz rendezvény.

1
A kiállítás a BBB KultPont és Közösségi Térben.

A több mint 150 éves PICK új kampányának keretein belül először két grafikust kért fel, akik vászontáskákra rajzoltak a téliszalámihoz kötődő grafikákat, a következő lépéssel pedig kilépett a bolti promóciók szintjéről. A MOME-val közösen volt és jelenlegi MOME grafikus hallgatókat kértek fel, hogy kedvenc szalámis ízemlékeiket jelenítsék meg művészi alkotások formájában. 24 alkotás került kiállításra a BBB KultPont és Közösségi Térben a Bartók Béla úton, melyek alkotói közül öten díjban részesültek hétfőn este. Az absztrakttól a konkrétig, fotótól a tipográfiáig mindenféle stílusú alkotásban gyönyörködhettünk az ÍZ-EMLÉK-KÉPEK címet viselő kiállításon.

A megnyitón résztvevő vendégek, az alkotók és az utóbbiak közül kikerülő díjazottak korbeli összetétele is hűen tükrözte, hogy a PICK generációkon átívelő márka, amivel kapcsolatban mindenkinek van itthon ízemléke. A táskában összenyomódott, folpackba csomagolt szendvics képe azt hirdette, hogy „Nem a külső a fontos!”, egy másik alkotó balatoni naplementét varázsolt egy karika szalámi segítségével.

Öten részesültek díjban, az alumni hallgatók között első helyet vihette haza Kárpáti Tibor Szabadkai út 18. című alkotásával, második lett Békés Rozi és PICK című munkája, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Földi Viktor állt Három másodperces szabály címmel ellátott alkotásának köszönhetően. Hallgatói különdíjat kapott Bencsik Beáta, munkájának címe Reggeli Picknik volt, a PICK különdíját pedig Kara Györgynek ítélték oda, akinek alkotása a PICK-AT-ALL-TIMES nevet viselte.

2
Balról-jobbra: Marcell Tamás, Szokolai Júlia, Nagy László (zsűri); Kara György, Békés Rozi, Bencsik Beáta, Kárpáti Tibor (díjazottak); Horváth Andrea, Simon José (zsűri)

A díjak átadása után megcsodálhattuk Góg Angéla food designer PICK-installációját is, aki az ízemlékeket kreatív módon, „emlékszendvicsként” varázsolta fizikai formába. Angéla – aki a MOME szakvezetője is egyben – kutatásának fő területe az egyéni, valamint kollektív emlékek és az ételek kapcsolata, az installációval pedig az volt a célja, hogy ne csak a képeket nézve idézhessük fel a téliszalámis emlékeinket, hanem témához illő módon az ízlelőbimbóink is örvendezhessenek. A szalámiszeletek közé illesztett kerek üvegérméken néhány soros történeteket, ízemlékeket olvashattunk, amik a szeletekkel együtt az egyéni emlékeket szimbolizálták, melyek végül egy végtelenített rúd szalámivá, kollektív emlékké álltak össze. A food designer arra buzdított minket, hogy a falatozgatás közben osszuk meg egymással ezeket. Komolyan is vettük a feladatot, és egyből előkerültek a cikk eleji történetek.

3
Góg Angéla food designer és PICK-installációja.

Téliszalámis emlék lehet felnőttként egy balatoni bortúra, egy sajttál az első randiról, vagy épp a hazatérés öröme, utóbbit Szokolai Júlia, a PICK képviseletében Bonafarm Zrt. húságazatának stratégiai és marketing igazgatója mesélte nekünk. „Ez a jutalom, amikor egy nehéz nap után hazatérek, és szelhetek magamnak szalámit, hol vékonyan, hol vastagon, attól függ, hogy milyen kedvemben vagyok”. Júlia azt is elmondta, mekkora öröm volt, amikor a 19 éves lányának mesélt a projektről, aki azt mondta: „Anya, ez nagyon menci!”. „Aztán elment a barátnőivel találkozni, és mikor hazajött, azt mondta: a többiek is azt mondták, hogy ez nagyon menci!”.

4
A díjak átadásán túl gasztronómiai élvezetek is helyet kaptak.

Az ingyenesen látogatható kiállítás május 9-18. között várja a látogatókat, ez idő alatt pedig számos kísérőrendezvénnyel készülnek a szervezők, így az érdeklődők a kurátor jelenlétében is megtekinthetik az alkotásokat tárlatvezetés keretében, vagy részt vehetnek Góg Angéla interaktív előadásán, amelynek keretében akár saját ízemlékeiket is felidézhetik. A kísérőesemények regisztrációhoz kötöttek, további információt ezen a linken érhetnek el az érdeklődők.

A tervek szerint a pályamunkákat a későbbiekben Szegeden, a PICK szalámi szülővárosában és Budapesten szabadtéri, utcai tárlaton is megtekinthetik az érdeklődők, ami további bemutatkozási lehetőséget kínál a művészeknek, a közös ízemlékekre éhező közönségnek. A PICK a továbbiakban azt is tervezi, hogy az alkotásokat jótékony céllal értékesíthetővé teszi, a jövő fiatal tehetségeinek támogatása érdekében.