Barion Pixel Hungarikumok nyomában: kolbász, fröccs és a tradicionális nemzeti eledelek – Coloré

Hungarikumok nyomában: kolbász, fröccs és a tradicionális nemzeti eledelek

2020. 11. 23.

Magyarország messze földön híres a konyhájáról: az intenzív fűszerhasználat, a pálinka, a kalocsai paprika az évek alatt védjegyévé vált hazánknak, noha a sort hosszasan lehetne folytatni. A lakosság által is kedvelt ételek, alapanyagok és szeszes italok közül azonban nem mindegyik érdemelte ki a hungarikum minősítést. Az agrár- és élelmiszergazdasági termékeket tekintve közel huszonöt étel és ital fért fel a listára, amelyek közt akad bőven olyan, amire talán mi sem gondoltunk volna.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt az Országgyűlés ötpárti egyetértéssel alkotta meg azzal a céllal, hogy megfelelő jogi keretet biztosítson a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körben való megismertetésükhöz, megőrzésükhöz, védelmükhöz.

A törvényi meghatározás szerint a „hungarikum” gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye – foglalta össze honlapján a Hungarikum Bizottság, hogy mit is takar a „hungarikum” kifejezése. De ennyi elég is a jogi fogalmakból, térjünk is át a szóban forgó kiemelésre méltó értékekre, jelen esetben az ételek és italok fókuszával.

Hungarikumok az étkezőasztalról

A hungarikummá minősített ételek és italok zöme egyáltalán nem a hétköznapi falatozástól távol álló, csak különleges alkalmakkor fogyasztott eledeleket jelöli. Budapesttől Debrecenig, Debrecentől Sopronig a legtöbb jegyzett nemzeti érték szinte minden reggel fellelhető a tányéron. A lista legfrissebb változata 2020. májusában látott napvilágot a Hungarikum Bizottság gondozásában. Lássuk büszkeségeink ízes legjavát.

Az alkoholos italok közül a pálinka a törkölypálinka, a magyarországi tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú, az UNICUM keserűlikőr, a fröccs, a TÖRLEY pezsgő és az Egri Bikavér tudhatja magáénak a minősítést.

G3 kolbasz

Kolbászok tekintetében talán nincs még egy ország, ahol ennyire színes lenne a repertoár. A Csabai kolbász és Csabai vastagkolbász, a Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász, a Debreceni páros kolbász dicsekedhet a hunagrikum minősítéssel, de ha a szalámikat is ide vesszük, akkor a PICK téliszalámi és a HERZ Classic téliszalámi is megszerezte a besorolást.

Szintén nemzeti érték a hízott libából előállított termékek, a Szikvíz, a Piros Arany és az Erős Pista, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a magyar akác és a magyar akécméz, a makói hagyma, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, de az alföldi kamillavirágzat is ide sorolható, sőt még a kürtőskalács is!

Érdekesség, hogy bevezetőben is említett kategória része továbbá a magyar szürke szarvasmarha, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták és a Szőregi rózsatő.

A Hungarikum Bizottság a Turizmus és vendéglátás kategóriába sorolja azokat az ételeket, amelyek gyakran a legnépszerűbb fogások városszerte az étlapokon. Ilyen a karcagi birkapörköl, a bajai halászlé, a tiszai halászlé, a gulyásleves és a dobostorta is.

A fentiek tudtában, most már valószínűleg máshogy tekintünk majd a gasztronómiai csodáinkra!

Forrás: Pixabay.com