A kávé népszerű italként meghódította a világot, pedig jóval egészségesebb alternatívája is létezik. A matcha zöld tea számtalan hasznos tulajdonságának köszönhetően egészségünk védelmét is ellátja amellett, hogy változatos módon lehet elkészíteni.
A smaragdzöld színű por kiválóan alkalmas ételek, italok, édességek alapanyagaként felhasználva. A M Matcha rengeteg receptet gyűjtött össze, melyek alapját ez a csodálatos növény adja. Egyet kiválasztottunk ezek közül, mely a mandulás matcha latte, ami tökéletes reggeli italként fogyasztva. A pontos elkészítését és a receptet cikkünk végén megtalálod, de előbb nézzük, milyen jótékony hatása van a matcha fogyasztásának.
Miért épp a matcha?
A közösségi médiában egyre több matcha teából készült italt láthatunk, nagyon trendi manapság nem csak a fiatalok körében. Ennek oka főként, hogy igazán látványosak a különleges, zöld árnyalatú matcha készítmények, de ennél jóval többet is adhat nekünk a zöld tea.
A matcha őshazája Japán, ahol csak néhány régióban termesztik a növényt. Különleges eljárást alkalmaznak a termesztés során, ezáltal pedig azt érik el, hogy a teacserjében számos értékes hatóanyag termelődik. Mindezen anyagok teljes egészében átkerülnek a porrá őrölt matcha teába is, így ezt fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
A matcha tea jótékony hatásai
A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően a matcha kiváló immunvédő. Ez a szervezetünk számára létfontosságú alkotóelem felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, így válik igazán jó öregedésgátlóvá, immunerősítővé. A stressz kezelésére is kitűnő megoldás, mivel L-theanin tartalma nyugtat és ellazít, mindezek mellett energiával is feltölt, illetve növeli a koncentrációs képességünket.
Az anyagcsere gyorsítására is alkalmas matchát sokan tartják fogyókúrás csodaszernek. A zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszik, így sokan edzés előtt fogyasztják. A könnyen felszívódó rosttartalma és a nyugalmi anyagcserét növelő szerepe miatt szintén megfelelően támogatja a fogyást. Méregtelenítésre és vízhajtásra is alkalmas.
Mandulás matcha latte recept
A matcha tea alapként szolgálhat többféle étel, ital elkészítéséhez, így igazán kellemes ízhatású latteként is fogyaszthatjuk. Különböző ízesítésével mindig változatos lehet a reggeli italunk. A mandula tökéletesen passzol a matcha karakteres aromájához. A mandulás matcha latte elkészítéséhez kevés összetevő szükséges.
Elsőként egy matcha teát kell elkészítenünk, melyhez egy teáskanál matcha port és 60 ml 80 fokos vizet elegyítünk úgy, hogy habosra keverjük elektromos mixerrel vagy tradicionális chasen ecset segítségével. Ezt követően egy pohárba helyezzünk egy teáskanál mandulavajat és igény esetén édesítőt, majd öntsünk erre 2 dl meleg, felhabosított mandulatejet. Ebbe kerül bele a korábban elkészült matcha tea. Fogyasztása előtt még szórhatunk bele darált mandulát az intenzívebb ízélmény érdekében. Egészségünkre!