Vegán vagy? Vegetáriánus? Esetleg diétázol? Netán „Veganuár”- lázban égsz? Akkor mindenképp próbáld ki ezt a néhány összetevős csoda-reggelit, ami nem csak az emésztésednek, de az alakodnak is jót tesz.
Vegán január, azaz Veganuár, az egészség hónapja
A Veganuár egy olyan kezdeményezés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy a januárban teljesen átálljanak a vegán étrendre. A Veganuár célja, hogy felhívja a figyelmet a vegán életmódra, az állatok jogaira és az egészséges életmódra. Emberek milliói rajonganak a húsmentes januárért, sokan annyira megszeretik ezt az életformát, hogy többé vissza sem térnek a húsfogyasztáshoz. A Veganuár során az emberek megpróbálnak kizárólag növényi alapú élelmiszereket fogyasztani, kerülve az állati eredetű termékeket, mint például hús, tejtermékek, tojás és a méz.
A vegán étrend a növényi alapanyagokra épül
A vegán étrend zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, hüvelyesekből és magvakból áll. Az életmód követői számára fontosak az állatok jogai, a környezetvédelem és az egészség. A Veganuár során számos közösségi média kampány és esemény támogatja az embereket a vegán életmód kipróbálásában. A résztvevők gyakran megosztják tapasztalataikat, receptjeiket és támogatják egymást a vegán életmód kihívásaiban. Ha te sem akarsz kimaradni a Veganuárból, itt egy szuper granola-ötlet, amit mindenképpen próbálj ki!
Granola, az egészséges reggelik királynője
A granola egy ropogós, pörkölt müzli, amelyet gyakran aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és édesítőszerekkel ízesítenek. A granola alapja általában zabpehely, amelyet sütnek vagy pörkölnek, hogy ropogós legyen. Kerülhetnek bele magvak, például napraforgómag, szezámmag, tökmag, dió, mogyoró, mandula és pekándió, de ízesíthetjük aszalt gyümölcsökkel is, mint például a mazsola, vörösáfonya, vagy a sárgabarack. Az egészséges életmód hívei a cukor helyett egészségesebb alternatívákat választanak az édesítéséhez, mint például a méz, juharszirup, vagy az agavé szirup. Kell még bele kókuszolaj, vagy olívaolaj, ami hozzájárul a granola gazdag ízvilágához. Ennek a szuper egyszerű, ám annál ízletesebb reggelinek az elkészítése maximum fél órát vesz igénybe és egyszerre akár több heti adagot is gyárthatunk. Az alapanyagok egy részét érdemes ledarálni egy picit, majd összekeverni, sütőlemezre tenni és pár perc alatt arany barnára sütni. A granola elkészítés után hetekig eláll, viszont fontos, hogy szorosan lezárható edényben vagy zacskóban tároljuk, így hosszabb ideig megőrzi ropogós állagát. Fogyasztása főként reggelire, vagy tízóraira ajánlott, fogyasztható tejjel (Veganuár idején növényi tejjel) vagy joghurttal. De kiváló lehet gyümölcssaláta, vagy smoothie díszítéséhez is.
Ezért jó, ha granolát eszel reggelire
A granolának magas a rosttartalma, fehérjékben, ásványi anyagokban és szénhidrátokban gazdag táplálék, ami reggelente fogyasztva lendületet biztosít számunkra egész nap. A granola könnyen kombinálható más reggeliző alapanyagokkal, például joghurttal vagy tejtermékekkel, ami tovább növeli a fehérje- és kalciumbevitelt. A granola készen is vásárolható, de otthon is könnyen elkészíthető.
- 250 gramm dmBio zabpehely
- dmBio agavé szirup
- 100 gramm törökmogyoró
- 10 gramm dmBio áfonya
- 3 evőkanál dmBio kókuszolaj
- 100 gramm kókuszpehely
- 100 gramm dmBio diákcsemege
- 100 gramm dió
- pici fahéj
A kókuszpehely és az áfonya kivételével a hozzávalókat egy konyhai darálóba tesszük, picit ledaráljuk, majd mehet bele az agavé szirup, fahéj és a kókuszolaj. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, majd 180 fokos sütőben, 15-18 perc alatt arany barnára pirítjuk. Miután megsült, hozzákeverjük az áfonyát és a kókuszpelyhet.
További vegán tartalmat és recept ötleteket olvashatsz a dm oldalán.
Borítókép forrása: dm